Kies voornemens die ook echt bij je passen. Ben je niet sportief? Ga dan niet opeens drie keer per week naar de sportschool. (Foto: PR)
Kies voornemens die ook echt bij je passen. Ben je niet sportief? Ga dan niet opeens drie keer per week naar de sportschool. (Foto: PR) Foto: PR

En? Wat zijn jouw goede voornemens?

Algemeen

De chocoladeletters, pepernoten, kerstetentjes en oliebollen liggen weer achter ons. Iedereen laat zich in de maand december een beetje gaan, wetende dat het in januari weer allemaal goedkomt, want dan is het weer tijd voor de goede voornemens!

HENGELO – Na een maand van overdaad is het 1 januari traditioneel de dag om jezelf te herpakken en jezelf eens flink vermanend toe te spreken. Echter, je goede voornemens zijn alleen zo goed als hun uitvoering. Je kunt het nog zo goed met jezelf voorhebben, maar het gaat om wat je echt doet. Niet dromen dus, maar inplannen in je kalender. En daar hebben de meeste mensen moeite mee.

Volgens onderzoek van Forbes blijkt dat maar liefst 80 procent van de mensen met goede voornemens voor het nieuwe jaar in de tweede week van februari de handdoek in de ring gooit. Wat doet die overige 20 procent dan anders? Wat is hun geheim? Laten we eens kijken naar wat een goed voornemen succesvol maakt en hoe jij dit jaar wél je doelen behaalt.

De meest gemaakte goede voornemens zijn: meer sporten, afvallen, je leven op orde krijgen, een nieuwe vaardigheid of hobby leren, live life to the fullest, meer sparen/minder uitgeven, stoppen met roken, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, meer reizen (ooit weer…) of meer lezen. Er is absoluut niets mis met bovenstaande goede voornemens, maar wees wel realistisch. Verwacht niet meteen wonderen, maar neem de tijd voor jouw ‘nieuwe manier van leven’. Immers, het duurt zeker twee tot acht maanden om een nieuwe gewoonte aan te leren, zowel fysiek als mentaal.

Kies daarom niet te veel doelen en kies voornemens die ook echt bij je passen, zodat ze vol te houden zijn. Ben je niet sportief? Ga dan niet opeens drie keer per week naar de sportschool. Je kunt dan beter regelmatig gaan wandelen. Dan is de overgang niet zo groot en hou je het langer vol. Maak je voornemens en doelen meetbaar. Hang er een getal aan vast, of concrete acties. Iets wat je meetbaar kunt maken, of daadwerkelijk kunt afvinken van een lijstje. Wil je aardiger zijn voor anderen? Koop dan minstens elke maand een bloemetje voor een ander. Wil je gezonder eten? Dan nog maar één keer per week de frituurpan gebruiken en elke dag twee stuks fruit is een goed en meetbaar begin.

Het Hengelo’s Weekblad wenst iedereen een gezond, gelukkig en vreedzaam 2023 toe. En behoor je tot bovengenoemde 20 procent bikkels die hun goede voornemens volhouden, houd ons dan op de hoogte van jouw voortgang. We plaatsen graag een artikel over jouw ‘Change of life’.

redactie.hwb@dwfmedia.nl

Linda Meijer

Maak je voor-nemens realistisch en meetbaar

Afbeelding