Johanna ter Steege is de creatief producent van De Vergeten Twentse Lente. Foto: Ebo Fraterman.
Johanna ter Steege is de creatief producent van De Vergeten Twentse Lente. Foto: Ebo Fraterman.

Nieuw groot theaterstuk in voorjaar

Algemeen

De Vergeten Twentse Lente: dat is de titel van het nieuwe theaterstuk van creatief producent Johanna ter Steege en regisseur Liesbeth Coltof. De voorstelling is komend voorjaar te zien op Vliegveld Twente. Ze hopen dat het net zo’n succes wordt als Hanna van Hendrik. Dat theaterspektakel van Ter Steege trok duizenden bezoekers. “Voor De Vergeten Twentse Lente zoeken we overigens nog belangstellenden, die het leuk vinden op het toneel te staan. We streven naar diversiteit. Het moet een afspiegeling zijn van de maatschappij”, zegt Ter Steege.

HENGELO - De Vergeten Twentse Lente gaat over een dorp in Twente dat verrast wordt met een erfenis. Een joodse vrouw schenkt vijftig miljoen euro aan het dorp waar ze in de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken. Het is een geschenk als dankbaarheid voor de inzet van dorpsbewoners tijdens de bezettingsjaren. Het was niet vanzelfsprekend dat Nederlanders joodse medemensen hielpen om uit handen van de nazi’s te blijven. Dat was namelijk levensgevaarlijk. Verzet werd de kop ingedrukt. Veel verzetsstrijders zijn gefusilleerd door de nazi’s. Zoveel jaren na de oorlog is het geschenk een onverwacht en prachtig gebaar. Maar bij het verdelen van het geld ontstaat ruzie. De erfenis heeft te maken met de April-meistaking in 1943. De nieuwe burgemeester Fenna, die wordt gespeeld door Johanna ter Steege, moet het geld gaan verdelen. Opeens komen de verhoudingen op scherp te staan. “Tachtig jaar later is de oorlog een splijtzwam in het dorp”, zegt Ter Steege. Wie hebben recht op de erfenis? Wie zeker niet? Kinderen van NSB’ers? Moet het geld naar een goed doel? Of alleen naar de nabestaanden van de overlevenden van de represailles na de April-meistaking in 1943? Vragen en nog eens vragen. “Het theaterstuk is niet alleen een verhaal over een onverwachte erfenis, Het is een verhaal van alle tijden over de democratie, die onder druk staat. In een democratie krijg je niet altijd wat je wil. Maar het is een groot goed. Aan democratie moeten we werken. Dat is niet iets vanzelfsprekends”, zegt Coltof.

De eerste voorstelling is op 29 april. Daarna zijn wekelijks zes uitvoeringen in mei, juni en de eerste weken van juli. “Het verhaal moet een afspiegeling van de huidige maatschappij zijn. Daarom zoeken we ook amateurspelers met een niet-westerse achtergrond.” Belangstellenden kunnen zich melden: casting@devergetentwentselente.nl.

devergetentwentselente.nl

Wekelijks zes uitvoeringen tot half juli

‘Aan democratie moeten we werken’

Stefan Wegdam

Afbeelding