Nivon start een tweede groep Italiaans. (Foto: Bert van Eekelen)
Nivon start een tweede groep Italiaans. (Foto: Bert van Eekelen)

Nivon gaat voor een serie lezingen

Algemeen

Nivon natuurvrienden Enschede begint in januari met een tweede groep Italiaanse conversatie, naast de lessen voor Engels, Frans en Spaans. “Verder gaan we op maandag 9 januari verder met een reeks lezingen die iedere veertien dagen worden georganiseerd en plaats vinden in ons gebouw aan de Dotterbloemstraat 120’’, aldus Bert van Eekelen, voorzitter Nivon Enschede.

Enschede - Nivon Enschede houdt al langer lezingen. ”Het Nivon wil mensen de mogelijkheid bieden om overdag, op maandagmiddagen, bij ons te komen. Dus niet alleen onze eigen leden, maar iedereen is welkom. Wij bieden gezelligheid. Samen koffie of thee drinken. Mensen kunnen luisteren naar interessante sprekers, een muzikant, een filmer, mensen die veel reizen. Kortom veel verschillende onderwerpen die te maken hebben met natuur en cultuur”, aldus voorzitter Bert van Eekelen.

Lezing Jan Astrego

Nivon staat voor wandelaars en natuurliefhebbers. Van Eekelen: “Waarom dan toch een architect als spreker of een lezing over Harry Bannink? Wij zijn bij het organiseren uitgegaan van natuur en cultuur. Zo hebben wij op 9 januari te gast oud-architect ir. Jan Astrego. Jan is inmiddels gepensioneerd en is voormalig stedenbouwkundige en erfgoedbeschermer. Jan was in onze stad betrokken bij de ontwerpen van het autovrij maken van de Enschedese binnenstad. Geen verkeer meer over de Oude Markt. Jan zal spreken en beelden laten zien hoe men op dit moment bezig is om een oude tram te restaureren en in Enschede terug te brengen. Het liefst rijdend over rails in 2025 wanneer onze stad het 700-jarig jubileum viert. Het Nivon Enschede staat achter de werkzaamheden van die stichting en wil een breder podium bieden.“

Lezing Ton Ouwehand

En verder? “Uiteraard komt cultuur aan de orde. Dat is op maandag, 23 januari wanneer Ton Ouwehand - bekend Enschedeër en muzikant - over onze Harry Bannink komt vertellen. Ton zal samen met een zangeres liedjes zingen en verhalen vertellen over Harry Bannink en diens muziek die iedereen kent of zou moeten kennen.”

Zestig het maximum

Veel publiek hoeven de lezingen niet te trekken. Van Eekelen: “Ik zal blij zijn als wij zestig mensen, het maximum waar we plaats voor hebben, kunnen verwelkomen. Maar ik hoop dat wij met onze reeks lezingen mensen een leuke tijd bieden. Waarbij zij kennis kunnen maken met anderen. Bovendien zijn wij makkelijk bereikbaar. De bus, lijn 6, stopt vrijwel voor ons gebouw aan de Dotterbloemstraat.”

Nivon geeft niet alleen lezingen, maar biedt ook lessen in buitenlandse talen aan: Engels, Frans, Spaans en Italiaans. Ook wordt er gedaan aan yoga, schilderen en tekenen en dans en beweging. ‘’Wij hebben allerlei actieve leden. Maar ook niet-leden zijn welkom. Je hoeft dus geen Nivon-lid te zijn. Als niet-lid betaal je iets meer.’’

Tien lessen van een uur

Voor de buitenlandse conversatie lessen bestaat veel belangstelling. “Zo hebben we twee groepen Engels en Spaans. En vanaf 4 januari bieden we een tweede groep Italiaanse conversatie les aan. Daarvoor kan men zich aanmelden. Deelnemers volgen tien lessen van een uur. En we bieden dat aan voor weinig geld. Het is een goede manier om voor de vakantieperiode de taal te leren spreken. Voor alle taallessen hebben we goede ervaren docenten aangetrokken. De ervaring leert dat deelnemers uitermate tevreden zijn over ons aanbod.”
Aanmelden voor de lessen kan via e-mail: info@nivon-enschede.nl.

Wandelen
In groepsverband wordt er op dinsdagmiddag en donderdagochtend gewandeld. Van Eekelen: “Onze leden zijn sowieso veel in de natuur te vinden. Denk maar aan onze dertien natuurvriendenhuizen in ons land waar iedereen kan komen overnachten. Die huizen liggen op schitterende locaties, vaak midden in de natuur. Met veel rust, ruimte en veel speelgelegenheid voor kinderen.“


Mensen die meer informatie willen over Nivon kunnen terecht op www.nivon-enschede.nl. Van Eekelen: “Daar lees je meer over onze afdeling. We hebben allemaal vrijwilligers. Alleen in het landelijk Nivon-bureau in Amsterdam werken op deeltijdbasis elf betaalde medewerkers. Dat is toch nog heel bijzonder anno 2022, met een ledenbestand van ruim 26.000 leden.”