Afbeelding
Foto: Robert Hoetink - Shutterstock.com

Geniet, maar winkel met mate dit jaar

Shoppen is leuk; of je het nu fysiek doet of online zoals we steeds vaker doen. Iets leuks uitzoeken, de spanning van wachten op je pakketje en de dopamine-hit van het uitpakken van je nieuwe aanwinst. Winkelen voor je genot is voor veel mensen een bekend fenomeen. Maar het is eigenlijk ook wel goed om eens een dagje bewust niet iets te kopen. Even stil staan bij wat je hebt, in letterlijke en figuurlijke zin.

TWENTE - Officieel is het deze vrijdag 'Black Friday'; een shopping-feestje waarbij winkeliers hoge kortingen geven op van alles en nog wat. In Nederland groeide deze dag in rap tempo qua bekendheid, juist doordat het voor ondernemers in het begin iets was om zich mee te onderscheden. Zeker de online retailers maken er dankbaar gebruik van. Black Friday is al lang niet meer een dag, maar tegenwoordig zo'n beetje twee weken.

Komende zaterdag is de internationale niet-winkeldag. Deze wordt altijd op de laatste zaterdag van november gehouden. De eerste niet-winkeldag was in 1992, op initiatief van de Canadees Ted Dave. Onder de noemer 'shop less, live more' werden mensen aangespoord om minder te winkelen.

Ons eigen consumptiegedrag onder de loep nemen is niet verkeerd. Naast dat iedere aankoop een zekere impact heeft op het milieu, is het ook belangrijk om op de euro's te letten in deze uitdagende tijden. Want: hoe goed de aanbieding ook is, als je het item niet echt nodig hebt was het een verspilling van geld en grondstoffen.

Een voorbeeld van dit soort problematiek is het kopen van kleding. Het is dankzij de goedkope 'fast fashion' aantrekkelijk om veel te bestellen en vervolgens overbodige items weer terug te sturen. Hiermee is een enkele trip naar de winkel dus al veranderd in twee trips voor een bestelwagen die het pakket haalt en brengt.

De Nederlander koopt gemiddeld 46 stukken kleding per jaar en doet er 40 weg. In de kledingkast van de gemiddelde Nederlander liggen 173 kledingstukken, zo becijferde de Hogeschool van Amsterdam in 2018. Van deze kleren liggen 50 items al meer dan een jaar ongebruikt in de kast. Het punt dat we hiermee maken: koop niet dingen die toch maar ongebruikt in je kast blijven liggen, ook al zijn ze nog zo goedkoop.

Een item dat ongebruikt in de kast blijft liggen is geen koopje


Hetzelfde argument gaat ook op voor veel andere aankopen. Zeker rond de feestdagen worden veel oude apparaten vervangen voor nieuwe, terwijl het oude item op zich nog bruikbaar is. Het zou mooi zijn als meer mensen deze inleveren bij bijvoorbeeld een kringloop om deze een tweede leven te geven. Hoe meer apparaten zo hergebruikt worden, hoe minder we nieuw hoeven te kopen in de winkel.

Pen