Tamara Huber is in het zonnetje gezet.
Tamara Huber is in het zonnetje gezet. Foto:

Collecte Leger des Heils

HENGELO - In de week van 27 november tot en met 3 december gaan de collectanten van het Leger des Heils de straat weer op voor de landelijke collecte. In het hele land wordt geld opgehaald voor hulp aan kwetsbare mensen. De opbrengst van de collecte is bestemd voor het buurtwerk van de organisatie. Verspreid over Nederland heeft het Leger rond de 130 buurthuiskamers, bedoeld voor de directe omgeving en toegankelijk voor iedereen. In deze complexe tijden, waarin armoede en uitsluiting als gevolg van economische omstandigheden steeds vaker voorkomen, is financiële hulp harder nodig dan ooit. Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Het Leger des Heils zet alles op alles om zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden, want de behoefte aan contact en directe hulp blijft enorm. Zo verruimt het Leger des Heils deze winter de openingstijden van zo’n 130 buurthuiskamers. Iedereen die in de knel komt door de stijgende inflatie en zich zorgen maakt over een te hoge energierekening is welkom. Ook vraagt het Leger andere organisaties, bedrijven, scholen, sportverenigingen en kerken om hetzelfde te doen. Zo wil de organisatie deze winter een deken van warme kamers over Nederland verspreiden. Het Leger des Heils heeft door heel Nederland buurthuiskamers, bedoeld voor de directe omgeving en toegankelijk voor iedereen. Het doel van de buurthuiskamers is om mensen uit een sociaal isolement te halen of dit isolement te voorkomen. In de buurthuiskamers kunnen buurtbewoners elkaar leren kennen, waardoor gewerkt wordt aan hun sociale netwerk en bovendien de buurt wordt versterkt. Het overgrote deel van de buurthuiskamers is niet gesubsidieerd, waardoor het bestaan volledig afhankelijk is van giften en donaties. Ook voor de verruiming van de openingstijden is extra geld nodig. Voor wie niet aan de deur kan geven, heeft het Leger des Heils een mogelijkheid gecreëerd om online aan de collecte te geven. Op doneren.legerdesheils.nl is daarover meer informatie te vinden.

Film in museum over orgelmaker 

HENGELO - In het museum Hengelo is 23 november een film te zien over een orgelmaker. Op 10 september was het Open Monumentendag en Nationale Orgeldag. Mocht u enthousiast geworden zijn over de klanken uit de koning onder de instrumenten, het pijporgel, of bent u geïnteresseerd in de werking ervan, dan bent u van harte welkom om de film ‘De orgelman van Zaandam’ van Walter Tuenter te komen bekijken. Tuenter volgde met zijn camera de bouw van het klassieke pijporgel bij orgelbouwer Flentrop in Zaandam vanaf de tekentafel naar de pijpmakerij en houtwerkplaats. Tenslotte is hij aanwezig bij de plaatsing van het orgel met meer als 3400 pijpen in het Muziekcentrum Enschede. ‘De orgelmaker uit Zaandam’ is een film geworden die het hele proces van begin tot eind volgt en u een goede indruk geeft wat er allemaal komt kijken bij het ontwerp en de bouw van het orgel. Locatie Auditorium Museum Hengelo, Beekstraat 51. Woensdag 23 november. Aanvang: 19:30 uur. Entree: drie euro. 

Al 25 jaar een basiliek 

HENGELO - Op 29 november is het 25 jaar geleden dat paus Johannes Paulus II de Hengelose Lambertuskerk verhief tot Basiliek. Als aanleiding voor de verheffing verwees de Paus naar de neogotische bouwstijl en de rijke liturgische traditie. Ook noemde hij het veelzijdige gebruik van de kerk. Op zondag 27 november wordt het basiliekjubileum feestelijk gevierd. Mgr. H. Woorts, hulpbisschop van Utrecht, gaat als hoofdcelebrant voor in de pontificale Eucharistieviering om 11 uur. Co-celebrant is pastoor Jurgen Jansen, Rector van de Basiliek. De Broederschap en het Dragersgilde van St. Lambertus uit Maastricht zullen in de processie meelopen. Het zilveren reliekschrijn van de heilige wordt vanuit Maastricht naar Hengelo gebracht en aan de aanwezigen getoond. De gezangen zullen worden verzorgd door het koor “Voices to Heaven”, onder leiding van Louis ten Vregelaar, met Maarten Wilmink aan het orgel en met medewerking van Sebastiaan Haverkate, trompet. Uitgevoerd worden gedeeltes uit de “Missa ad Imitationem Moduli Jäger”, LV 622, van Orlando di Lasso, het motet “Locus Iste” van Anton Bruckner en de hymne “Rejoice in the Lord alway” van George Rathbone. Na afloop van de viering is er een receptie in Stadscafé De Basiliek. Op dinsdag 29 november, de eigenlijke dag van de verheffing, is er om 19 uur een Eucharistieviering. Daarna verzorgen Rector Jansen en historicus en oud-parochiaan Hans Morssinkhof lezingen rond het thema: “Basiliek: gisteren, vandaag en morgen” in de grote zaak van het parochiehuis. Aanvang 20 uur.

Tamara Huber van Triple B in zonnetje gezet 

HENGELO - Als je deze tijden iemand zoekt die nog steeds dezelfde passie heeft voor de horeca als dat ze begon, dan kom je uit bij Tamara Huber. Al 25 jaar is zij het gezicht van de Telgen 8, een echte Hengelose. De eerste 20 jaar onder naam van Cherry's en later Triple B bedient zij nog altijd met een glimlach. Zij laat zien dat moeder zijn en horeca nog prima samengaat. Al met al een echt voorbeeld voor iedereen die gastvrijheid zoekt in een horecagelegenheid. "Tamara van harte gefeliciteerd met je jubileum, dat je nog jaren met plezier je vak mag uitoefenen!"