Let bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering of de aanvullende vergoedingen passend zijn voor de huidige of toekomstige zorgbehoeften.
Let bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering of de aanvullende vergoedingen passend zijn voor de huidige of toekomstige zorgbehoeften. Foto:

Kies een passende zorgverzekering

Algemeen

Alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2023 bekend gemaakt. Er verandert van alles aan de kosten van de zorgverzekering ten opzichte van 2022. Nu is het tijd om te kijken of de verzekering nog steeds past bij de zorgbehoefte. Mogelijk dat een andere verzekering of een andere zorgverzekeraar beter past en/of voordeliger is.

TWENTE - Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht om een basisverzekering voor zorg af te sluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit en dit pakket dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld de huisarts, ziekenhuis en de apotheek. De inhoud van het basispakket is voor iedereen en bij iedere verzekeraar gelijk. De premie van de verzekering bepaalt de verzekeraar zelf. Een zorgverzekeraar bepaalt ook zelf wat zij vanuit de aanvullende verzekeringen vergoeden. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht. Een aanvullende verzekering kan nodig zijn voor wanneer iemand bijvoorbeeld tandartskosten, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, brillen en hoortoestellen vergoed wil hebben.

Ook is er het verplichte eigen risico. Dit is het bedrag dat verzekerden zelf moeten betalen voor de kosten die uit het basispakket wordt vergoed. Dit eigen risico is voor 2023, net als in 2022, vastgesteld op 385 euro. Dit betekent dat de eerste 385 euro van de zorgkosten die binnen de basisverzekering vallen zelf moet worden betaald. Dit eigen risico kan ook hoger worden gezet. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer iemand zelf moet bijbetalen wanneer zij medische hulp nodig hebben. Met een hoog eigen risico betalen zij echter wel een lagere maandpremie. Dit wordt vooral gedaan wanneer wordt verwacht dat men geen of weinig zorg nodig heeft die vanuit de basisverzekering wordt vergoed. 

Er kan vervolgens gekozen worden uit een natura- of restitutiepolis. Bij een naturapolis kiest de verzekeraar de zorgaanbieders en sluit hier contracten mee af. Bij een restitutiepolis kan er zelf gekozen worden voor een zorgaanbieder en de verzekeraar vergoedt vervolgens deze kosten. Vrijwel altijd is de premie van een naturapolis lager dan die van een restitutiepolis.

De overheid heeft aangegeven dat de zorgkosten omhoog zullen gaan. Zij verwachten dat men in 2023 gemiddeld 120 euro meer kwijt is aan de zorgpremies. De reden hiervoor is de stijging van de zorgkosten in Nederland en ook de inflatie. Mensen met lage inkomens kunnen echter wel in aanmerking komen voor Zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een bijdrage in de kosten voor het betalen van de zorgverzekering. De zorgtoeslag wordt in 2023 ook hoger om de hogere zorgpremie te compenseren. Ook zullen verschillende medicijnen en behandeling aan het basispakket worden toegevoegd of juist hieruit verdwijnen. 

Tot slot verdwijnt de collectiviteitskorting volledig. Verzekeraars moeten straks voor dezelfde zorgverzekering dezelfde premie in rekening brengen. Nu mogen zij nog korting op de premie geven aan deelnemers van een collectiviteit, zoals via het werk, verenigingen of de gemeente. Het afschaffen van de collectiviteitskorting moet leiden tot een overzichtelijker polisaanbod. 

Overstappen?

Wanneer de nieuwe zorgpolis bekend is, is het belangrijk om deze goed te bekijken. Het is mogelijk dat de zorgbehoeften veranderen, bijvoorbeeld door leeftijd of een kinderwens, en dat daardoor de huidige zorgpolis niet meer passend is. Of misschien wijzigt juist de zorgpolis en blijven de zorgbehoeften hetzelfde waardoor het overstappen naar een andere verzekeraar gunstiger is. Bedenk ook of het eigen risico op hetzelfde bedrag moet blijven staan. 

De verschillende zorgverzekeraars kunnen bij vergelijkingssites zoals zorgwijzer.nl of via Zorgkiezer worden vergeleken. Let hierbij op de hoogte van de premie, maar kijk ook naar de beoordelingen van de verzekeraar. Hoe gaat een verzekeraar met klachten om en welke andere services worden aangeboden. Controleer bij een naturapolis ook of de zorgverzekeraar contracten heeft met de gewenste zorgverleners en wat de kosten zijn wanneer iemand naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat.

Een andere zorgverzekering afsluiten kan telefonisch of online. De huidige polis moet op uiterlijk 31 december zijn opgezegd. Tot 1 februari kan een nieuwe zorgpolis worden afgesloten. Bij overstappen voor 1 januari zegt de nieuwe zorgverzekeraar automatisch de oude zorgverzekering op.

door de redactie

Overstappen van verzekering kan voordeliger en gunstiger zijn

Pen