Han Eulderink Voedselbank Midden Twente (rechts) en Robert Duinstee Lions Hengelo na afloop van de actie vorig jaar.
Han Eulderink Voedselbank Midden Twente (rechts) en Robert Duinstee Lions Hengelo na afloop van de actie vorig jaar. Foto:

Kort nieuws

Uitleg voor reizigers OV 

HENGELO - Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met hulp van ervaringsdeskundigen blijkt het makkelijker dan gedacht. Ervaren OV-ambassadeurs geven reizigers advies en tips over het reizen met trein of bus. Langer zelfstandig kunnen reizen draagt bij aan persoonlijke zelfredzaamheid. Ervaren OV-ambassadeurs omarmen dit en helpen 55-plussers graag op weg. Vragen over het reizen met bus of trein zoals: ‘Hoe vraag ik een ov-chipkaart aan? Welk abonnement past het best bij mij?’ worden door hen toegelicht. Elke maand vindt dit speciale inloopspreekuur plaats. Maandag 21 november, 10.30 tot 12 uur. Bibliotheek Hengelo, Beursstraat 34. Telefonisch contact met een OV-ambassadeur is ook mogelijk. Dagelijks zitten OV-ambassadeurs klaar tijdens het telefonisch spreekuur om OV-vragen te beantwoorden. Zij zijn bereikbaar op 038-3037010. 

DE-punten voor de Voedselbank 

HENGELO - Lions Hengelo begint opnieuw de “Douwe Egberts waardepunten actie.” Op meerdere locaties in Hengelo worden verzameldozen geplaatst waar verzamelde D.E. waardepunten ingeleverd kunnen worden. De verzamelde waardepunten worden door de firma Douwe Egberts vermeerderd en omgeruild voor pakken koffie. Vorig jaar leverde deze actie 1560 pakken koffie op voor de Voedselbank Hengelo. Lions Hengelo rekent weer op ondersteuning van dit initiatief. Locaties waar dit jaar  de D.E.  boxen staan zijn: Dirk van den Broek Slangenbeek, Albert Heijn Groot Driene, Albert Heijn Hengelose Esch, Blokker Thiemsbrug, Jumbo Esrein, Jumbo Hasseler Es, Jumbo Woolderes, Ter Braak Dranken Industriestraat, Voedselbank Hengelo. 

Wandeling Hengelose Wandel Unie

HENGELO - Wandelliefhebbers opgelet! Op zondag 20 november houdt de Hengelose Wandel Unie haar jaarlijkse winterwandeling. De startlocatie is dit jaar het Proggiehoes aan de Beckumerschoolweg 38 in Beckum. De te lopen afstanden zijn 5, 10, 15 en 20 km. De wandelroutes gaan door het buitengebied aan de zuidwestelijke kant van Hengelo en dus langs de mooiste plekjes die zich bevinden op de grens met de gemeente Hof van Twente, zoals Oele. Nadere informatie op www.hengelo-wandel.nl. De afstanden en starttijden: 15 - 20 km 9.00 tot 11.00 uur, 5 - 10 km 9.00 tot 13.00 uur. Deelname: drie euro. Leden van een wandelsportbond krijgen een euro korting en leden van HWU mogen gratis meedoen. 

Judoka's in vorm 

HENGELO - Judoschool Haagsma nam zaterdag en zondag deel aan het Internationale Residentie Judotoernooi in Den Haag; dit weekend de bakermat voor de top van het Nederlands judo. Voor de Judo Bond Nederland was dit een meetmoment voor hun internationale programma voor judoka’s onder de achttien jaar. Luca Richardson (-55), Jarno Bronsvoort (-60) en Maud Rikmanspoel (-44) haalde in de -18 goud en Bas van Bilzem (-90) en Yaël Schipper legde beslag op het brons. Deze judoka's pakte hiermee belangrijke punten voor de ranking. De ranking is een belangrijke pijler, hieruit haalt de judobond zijn selectie om straks deel te nemen aan de ECC (Europa Cup toernooien). "Ons programma is helemaal afgestemd op dit traject. We zijn vroeg al in het seizoen begonnen om goed te zijn deze periode." Alle genoemde judoka's kwamen in de halve finales. Wanneer je deze wint dan strijd je om het zilver en goud en als je verliest dan is brons nog het hoogst haalbare. Alle vijf waren goed in Den Haag en komen met een mooie plak thuis. Op zaterdag deed Ruben Bronsvoort mee in de leeftijdscatagorie -21 jaar mee. Hij wist de finale te bereiken en behaalde uiteindelijk zilver.

Herfstconcert Oude Blasius 

DELDEN - Op zaterdagavond 19 november komt Willem Kersing op ‘zijn' Yamaha-vleugel spelen in de Oude Blasius. Immers, hij heeft die destijds uitgezocht voor de Oude Blasiuskerk, na een ruimhartige donatie van de Johannes Jacobus Staargaardstichting. En is inmiddels een vaste pianist in de Oude Blasius-concerten. Het concert maakt deel uit van de zaterdagavondserie van de Cultuurvrienden Oude Blasius Delden. Willem Kersing speelt op die vleugel en begeleidt mezzosopraan Annelies Lamm. Hun programma heeft als motto ‘November Herfstconcert' gekregen. Dat is intussen werkelijkheid geworden, die herfst. Zij presenteren hun recente cd ‘Song of Songs', met liederen van onder meer Bernstein, Quilter, Copland en Frans repertoire. Daartussen pianosolowerken van Grainger, Debussy en Poulenc. De mezzosopraan Annelies Lamm studeerde solozang bij Henk Smit aan het Twents Conservatorium en volgde daarna cursussen o.a. bij Udo Reinemann. In 1989 was zij winnares van het Marriott Opera Concours te Amsterdam. Regelmatig is ze alt soliste in de Passionen en het Weihnachtsoratorium van Bach en het Requiem van Verdi. Ze zong in Mahlers tweede symfonie bij het Gelders Orkest en gaf in Praag de wereldpremière van een liederencyclus van de Tsjechische componist Jan Klusak. Bij de zaterdagmatinee in het Concertgebouw zong ze o.a. in Le premier et dernier testament van Nicolas Obouchov en de Glagolitische mis van Janácek. In Leipzig zong ze de rol van Larina uit de opera Jevgeni Onjegin. Annelies Lamm heeft talloze rollen gezongen bij de Nationale Reisopera.Dr. Willem Kersing was tot 2011 werkzaam als KNO-arts/ Foniater (stem- en spraakarts) in het Medisch Spectrum Twente te Enschede. Sinds 2000 verbonden aan het UMCU als universitair hoofddocent Foniatrie. Speelt vanaf zijn vijfde jaar piano. Hij studeerde o.a. aan de conservatoria van Utrecht en Enschede en maakt deel uit van diverse piano-duo's, -trio's, -kwartetten en -kwintetten. Ook begeleidt hij vele zangers/zangeressen, o.a. middels coaching (bij Marion van den Akker). Op YouTube en zijn website staan diverse muziekfragmenten, o.a. van Nederlandse componisten. Kaarten voor leden ‘Cultuurvrienden Oude Blasius Delden' € 8, voor anderen € 12. Kaarten zijn te koop aan de kerkzaal, zaterdag 19 november vanaf 18.30 uur. Voor meer informatie over programma en lidmaatschap: www.cultuurvrienden-oudeblasius-delden.nl en www.willemkersing.com

Afbeelding