Yvonne Somon helpt mensen met rouw en verlies.
Yvonne Somon helpt mensen met rouw en verlies.

Cursus over rouw en verlies met Yvonne Somon op 17 november

Algemeen

Mijn naam is Yvonne Somon en ik geef op 17 november een cursus Rouw en verlies “over leven” bij de Volksuniversiteit.

HENGELO - Ik woon met veel plezier samen met mijn man in Hengelo. Ik ben moeder van 2 dochters en oma van 4 kleinkinderen. Wat een rijkdom! Na ruim 30 jaar in de zorg te hebben gewerkt als groepsbegeleider, woonbegeleider, ambulant begeleider, gezinsbegeleider en zorgcoördinator, kreeg ik een burn-out omdat ik na mijn echtscheiding en andere verliezen in mijn leven maar door en door was gegaan. Ik had het rouwen vooruit geschoven, waardoor het was gaan stapelen.

Na mijn studie aan de Academie voor Integrale Menswetenschappen kreeg ik veel inzichten over mijzelf en kwam er bewustwording. Mijn persoonlijke groei heeft ervoor gezorgd dat ik onverwerkte rouw bij mijn cliënten kon herkennen. Ik ging me hierin verdiepen en kwam erachter dat in veel zorginstellingen rouw als zodanig weinig werd herkend. Vanuit mijn eigen verlieservaringen en vanuit het idee dat er in de zorg nog veel winst valt te behalen op dit gebied, ben ik een cursus gaan schrijven, in eerste instantie voor zorgverleners. Maar tijdens het schrijven kwam ik erachter dat dit natuurlijk ook over jou en over mij gaat. Over iedereen, want we krijgen tijdens ons leven allemaal te maken met verlies. Ik geef deze cursus aan iedereen die geïnteresseerd is in dit (jawel) mooie onderwerp. Tijd heelt niet alle wonden. Verlies blijft altijd een onderdeel van je leven. Maar rouw is niet alleen zwaar! Uiteindelijk, en dat is bij iedereen verschillend, zul je er ook positieve dingen uit kunnen halen. Dan komt het meer in evenwicht. Ik hoop mijn levenservaring en kennis aan je te mogen overbrengen, met uiteraard aandacht voor ieder zijn eigen levenspad.Ik verheug me erop je te ont-moeten!

Yvonne Somon

Kijk voor een actueel overzicht van cursussen en workshops bij de Volksuniversiteit Hengelo op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl