Afbeelding
Foto:

Zorg over verschraling van Twents OV

Er was de afgelopen tijd weer het nodige te doen over het openbaar vervoer. Naast stakend personeel zorgen personeelstekorten voor uitvallende bussen en treinen en navenante drukte. Deze week maakte de NS al bekend dat in aanloop naar de nieuwe dienstregeling vanaf 7 november nog méér treinen geschrapt worden uit de dienstregeling. Ook het busvervoer staat steeds verder onder druk.

TWENTE - Het openbaar vervoer heeft op papier veel voordelen: het is relatief goedkoop en relatief makkelijk toegankelijk voor veel mensen. Echter hangt dit wel sterk af van waar je woont, zo blijkt ook uit het deze week gepubliceerde rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Uit het PBL-rapport blijkt dat de auto voor veel reizen nog steeds het snelste vervoersmiddel is. Zo zijn reistijden naar scholen of ziekenhuizen vaak aanzienlijk korter met de auto dan met het OV of op de fiets. Zo kan een derde van mensen niet binnen een half uur een ziekenhuis of polikliniek bereiken wanneer ze niet met de auto kunnen.

Hoewel het OV binnen en tussen stadscentra doorgaans redelijk goed loopt is het buiten de steden al snel een ander verhaal. Vergeleken met andere westerse landen zijn dorpen en steden hier doorgaans compact met een openbaarvervoersnetwerk van redelijke kwaliteit, maar de afgelopen decennia  werd de ruimtelijke structuur steeds meer gebaseerd op het gebruik van de auto. Ook werd actief bezuinigd op het OV, wat een verdere verschraling opleverde.

Wat veel reizigers ook goed weten is dat het OV lang niet altijd in de buurt van je uiteindelijke reisdoel komt. Zo zijn veel banen en voorzieningen gevestigd op locaties in de stadsranden en langs snelwegen. Plekken die heel moeilijk te bereiken zijn zonder auto. Wie aangewezen is op het OV is vaak dubbel zo lang onderweg dan wanneer de reis met de auto gemaakt werd. Het PBL benadrukt dat ontoereikend OV niet alleen praktische problemen oplevert, maar ook sociale problemen: ontoereikend vervoer beperkt de volwaardige deelname van werkzoekenden aan de samenleving. Ook worden juist kwetsbare groepen harder getroffen door verschraling, zoals in sociaal zwakkere wijken.

Het PBL hoopt dat de conclusies van het rapport ook inspireren tot verbetering van achterliggend beleid. Bereikbaarheid van banen en voorzieningen is essentieel voor een vitale bevolking waarin mensen de vrijheid hebben om naar eigen voorkeur en inzicht deel te nemen aan het maatschappelijk leven in de brede zin.

Ruimtelijke structuur is nog vaak gericht op autobezit

Ook in Twente is de bereikbaarheid van en met OV een punt van zorg. Zo zijn veel kernen afhankelijk van vrijwilligers en buurtbussen of kampen ze met een beperkte dienstregeling van de reguliere bussen. Verdere verschraling zou een kern dus geheel onbereikbaar kunnen maken.

Pen