Vlees is voor veel mensen nog een vaste gewoonte. Anderen kiezen bewust voor alternatieven.
Vlees is voor veel mensen nog een vaste gewoonte. Anderen kiezen bewust voor alternatieven. Foto: Shutterstock

Bewust kiezen voor minder vlees eten

Deze dinsdag is World Vegan Day. Een wereldwijde dag waarbij we stil staan bij het concept van veganisme. Een veganistische levensstijl is voor sommige mensen erg aantrekkelijk. Het heeft voordelen op het gebied van dierenwelzijn, duurzaamheid en de gezondheid. Waar staan we op dit moment qua veganisme in Nederland?

TWENTE - Allereerst is het belangrijk om te weten waar we het precies over hebben. Zo zijn er mensen die de termen vegetarisch en veganistisch door elkaar halen. Een vegetariër is iemand die bewust geen vlees, vis of gevogelte eet. Deze vermijden vaak ook aanverwante producten waar bijvoorbeeld gelatine in zit van dierlijke afkomst. Een veganistische leefstijl gaat nog een stukje verder: deze vermijdt niet alleen vlees, maar ook onder meer eieren en zuivelproducten. Vegan is daarnaast vaak een bredere filosofie, zo vermijden zij bijvoorbeeld het gebruik van leren producten.

Het is lastig om exacte cijfers te geven over de hoeveelheid mensen die vegetariër of veganist zijn. Al was het maar omdat velen van hen vaak tussen deze twee termen inzitten. Daarnaast zijn er ook mensen die 'af en toe' bewust geen vlees eten, met de hippe benaming flexitariër. In 2020 gaf volgens het CBS ruim 45 procent van 18-plussers aan maximaal 4 dagen in de week vlees te eten (de flexitariër). 5 procent gaf aan nooit vlees te eten en een derde van respondenten at 5 of 6 dagen per week vlees. Het CBS concludeerde verder dat in 2020-2021 een derde van de volwassenen minder vlees is gaan eten. Hoogopgeleiden (HBO/WO) geven vaker aan geen vlees te eten en vrouwen geven vaker aan dan mannen dat ze geen vlees eten.

Het CBS signaleert dus een daling qua vleesconsumptie, wat ook in andere dingen terug te zien is. Zo kwamen er de afgelopen jaren steeds meer vleesvervangende producten op de markt, waardoor het mogelijk is om meer alternatieven op bord te zetten. Uit onderzoek van stichting Wakker Dier in juli blijkt dat ook supermarkten het voorgaande jaar voor het eerst minder stunten met vleesproducten dan voorheen. Zo daalde het aantal aanbiedingen voor het eerst sinds 2015. Volgens Wakker Dier zou de oorzaak onder meer kunnen liggen in het klimaatbewustzijn bij supermarkten, die eerder ook mede het klimaatakkoord ondertekenen. Ook het Centraal Bureau Levensmiddelen noemde de klimaatafspraken als reden voor het afgenomen aantal vleesaanbiedingen in de supermarkten.

Dat vleesconsumptie een grote impact heeft op de natuur is niet te ontkennen. Zo becijferde Milieu Centraal dat vlees verantwoordelijk is voor 40 procent van de vrijkomende broeikassgassen bij voedselproductie. Daarnaast is voor de productie van 1 kilo vlees ruim 5 kilo plantaardig voer nodig. Wanneer je bedenkt dat we gemiddeld jaarlijks 40 kilo vlees per persoon consumeren is wel duidelijk dat minder vleesconsumptie zo z'n voordelen heeft voor het milieu. Met de feestdagen in het vooruitzicht hopen dierenwelzijnsorganisaties dat mensen toch ook eens willen kijken naar een vleesvervanger voor op bord.

Pen