Het beter afstellen van de CV-ketel is meestal ook door de eindgebruiker te doen.
Het beter afstellen van de CV-ketel is meestal ook door de eindgebruiker te doen. Foto: Shutterstock

Betere afstelling CV bespaart veel geld

De gasprijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen, met flinke pieken en dalen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Hoewel de ergste perikelen voor nu voorbij zijn dankzij een redelijke gasvoorraad, zijn veel mensen toch aan het kijken naar mogelijkheden om energie te besparen. Naast de verwarming lager zetten en korter douchen kan ook het beter afstellen van de CV een mooie besparing opleveren.

TWENTE - De afgelopen jaren schonken gemeenten en milieuorganisaties al veel aandacht aan energiebesparing. Het beter afstellen van de CV-ketel is een goede manier om gas én dus geld te besparen, zo benadrukt onder meer de Consumentenbond. Zo zijn er in diverse gemeenten al projecten opgezet om dit door installateurs of getrainde vrijwilligers uit te voeren. Het is ook iets wat mensen goed zelf kunnen doen.

Vaak staan installaties slecht afgesteld op een te hoge temperatuur (80 graden) waardoor zij water eigenlijk te hoog verwarmen voor de woning. Het beter afstellen (60-70 graden) zorgt volgens TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie voor een betere warmteverdeling en een hoger comfort. Dit inregelen is sinds 2020 verplicht voor nieuwe of vervangen CV-ketels, maar een oudere ketel kan vaak nog op deze hoge, ongunstige instelling staan. Het eindrapport van een Noordoost-Twentse buurtinitiatief concludeerde in 2020 dat CV-installateurs inderdaad weinig aandacht schonken aan het optimaal inregelen van installaties. Het was ook niet een service die bedrijven in de regio actief aanboden omdat klanten er niet naar vroegen - onbekend maakt onbemind was zo'n beetje de eindconclusie. Exacte besparingscijfers zijn uiteraard lastig te geven, maar onder meer de TNO noemt zelf al besparingen van zo'n 10 tot 25 procent afhankelijk van diverse factoren. Zo is de besparing bij een ketel op zolder het grootst. Besparingen kunnen al snel oplopen tot zo'n 150 euro per jaar - meer bij de stijgende gasprijzen.

Op dit moment loopt er in diverse gemeenten een 'Gas Terug' project, waarbij men de ketel in kan laten stellen op een lagere temperatuur. Toch is dit ook goed zelf te doen zonder technische kennis. Vaak kan men gemakkelijk via de display van de CV-ketel de aanvoertemperatuur verlagen. Een uitleg over het afstellen van de ketel is te vinden op: https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/afstellen-van-je-cv-ketel


De Consumentenbond geeft als tip om te ontdekken of de ketel te hoog ingesteld is: Ga eens buiten staan als het koud is. Zie je een flinke witte rookwolk boven je afvoerpijp? Dan zit er veel waterdamp in de afvoergassen van je ketel. Er condenseert dan weinig of geen water en de ketel werkt niet met maximaal rendement. Dit is oké als het 's ochtends is, bij het opwarmen vanuit koude toestand, of als net iemand een douche neemt. Maar zie je witte rook terwijl de ketel gewoon je huis op temperatuur houdt? Dan verspil je energie.

Pen