Judoka's in actie op de mat.
Judoka's in actie op de mat. Foto:

Kort nieuws

Boerderijen in kalender Oald Hengel

HENGELO - Traditioneel is bij het oktobernummer van het magazine Hengelo toen&nu de kalender bijgevoegd voor het komende jaar. Dit jaar is gekozen voor boerderijen die in de loop der jaren hun functie hebben verloren of die plaats moesten maken voor de uitbreidingen van de stad. Op de plaats waar nu de Duitse bouwmarktketen Bauhaus is gevestigd, stond eerder een schippersherberg, Klaas aan de Brug. Het zuidelijke deel van de boerderij is gebouwd in 1809 en het noordelijke deel in de tweede helft van de negentiende eeuw. De herberg zou een nieuwe functie krijgen binnen het bedrijventerrein. Het mocht niet zo zijn. In 2013 is het pand gesloopt. De kalender bestaat uit foto’s met de situatie van toen en die van nu. Een voorbeeld hiervan is De Zegger. Bij Museum Hengelo aan de Beekstraat 51 en bij The Read Shop aan de Markt 2 is voor zes euro een set te koop, die bestaat uit het oktobernummer plus kalender 2023. 

Film in museum

HENGELO - Belangstellenden kunnen 4 november de film ‘De orgelman uit Zaandam’ bekijken in Museum Hengelo. Op 10 september was het Open Monumentendag en Nationale Orgeldag. "Mocht u enthousiast geworden zijn over de klanken uit de koning onder de instrumenten, het pijporgel, of bent u geïnteresseerd in de werking ervan, dan bent u van harte welkom om de film ‘De orgelman van Zaandam’ van Walter Tuenter te komen bekijken. Tuenter volgde met zijn camera de bouw van het klassieke pijporgel bij orgelbouwer Flentrop in Zaandam vanaf de tekentafel naar de pijpmakerij en houtwerkplaats. Tenslotte is hij aanwezig bij de plaatsing van het orgel met meer als 3400 pijpen in het Muziekcentrum Enschede. ‘De orgelmaker uit Zaandam’ is een film geworden die het hele proces van begin tot eind volgt en u een goede indruk geeft wat er allemaal komt kijken bij het ontwerp en de bouw van het orgel", laat museum Hengelo weten. Vrijdag 4 november, 14.30 uur. Entree: drie euro. Auditorium, Museum Hengelo, Beekstraat 51. 

Pubquiz in Parkinson Café

HENGELO - Het Borsthuis in Hengelo staat dinsdag 8 november weer in het teken van het Parkinson Café. Op veler verzoek wordt er deze middag een pubquiz gehouden. Vanaf 14 uur zijn mensen met de ziekte van Parkinson, hun naasten, zorgverleners en overige geïnteresseerden welkom. Het programma van deze informele bijeenkomst begint om 14.30 uur. Tijdens de pubquiz strijden teams om een wisseltrofee. Met categorieën als: muziek, sport, aardrijkskunde en weetjes. Iedereen kan deze middag meespelen. Opgeven is mogelijk via: info@parkinsoncafehengelo.nl. Het Parkinson Café is een initiatief van de Parkinson Vereniging in samenwerking met TriviumMeulenbeltZorg (TMZ). Tijdens het evenement worden er in een ontspannen sfeer diverse ontwerpen besproken. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kunnen bezoekers ook contact leggen met lotgenoten.  Meer informatie is te vinden op www.parkinsoncafehengelo.nl. 

Dichters in de bibliotheek

HENGELO - Het Dichterscollectief is weer van start gegaan dit seizoen. Met een nieuwe naam, nieuwe ideeën, volgens het oude concept. ‘Niet Zwichten maar Dichten’ is nu ‘net iets anders’ geworden. Bart Brendel, Marieke Zijlstra en Jans Renken zijn de zittende dichters. Het doel is om gedichten dichterbij te brengen in al haar vormen en mogelijkheden. Elke eerste maandag van de maand, van 12.30 uur tot 13.30 uur, kun je aanschuiven bij het podium in de bibliotheek van Hengelo. Daar brengen ze een programma vol poëzie, leuke weetjes en muziek. Ook het publiek kan meedoen tijdens ‘publiek op het podium’. Iedereen is van harte welkom. Vrije toegang, maar een kleine gift wordt op prijs gesteld. 

Breien Nivon 

HENGELO - De beide breicafés van het Nivon hebben de straat voor het Nivoncentrum aangekleed met fleurig en kunstig brei- en haakwerk. Een gezamenlijk project van de deelnemers aan de beide wekelijkse breicafe's. Eén paal is aangekleed met natuurmotieven, een andere heeft als thema de verschillende technieken die al breiend en hakend uitgevoerd kunnen worden. Ook het ijzeren hekwerk heeft een warm jasje gekregen. Het werk staat symbool voor de kunst en de warmte van het breien. Letterlijk ook: je krijgt het warm van breien en het resultaat is - met een beetje vaardigheid - een uniek eigen gemaakt voorwerp. En de gezelligheid van een breicafe geeft op een andere manier warmte. Het wildbreiwerk trekt zo de aandacht van mensen die op zoek zijn naar een leuke groep waar ze inspiratie kunnen opdoen, aan hun eigen projecten kunnen werken, ondersteuning kunnen krijgen of anderen kunnen ondersteunen bij lastige technieken. En het resultaat is soms een warme deken, soms een warme trui, en soms: een aangeklede lantaarnpaal. Alle informatie is te vinden op hengelo.nivon.nl/breicafe. 

Tias Fikkert wint in Borger 

HENGELO - Judoka Tias Fikkert heeft in Borger een toernooi gewonnen. Hij presteerde prima. Tegen Engbert Lubbelinkhof uit Dedemsvaart maakte Tias een foute aanval, die door Engbert schitterend werd overgenomen en Tias incasseerde zijn enige verliespartij van het toernooi. Voor Tias uit Hengelo was dit is het eerste grote toernooi dat hij won. 

Presentatie boek omgaan met verlies

HENGELO - 'Rituelen, symbolen en rouw' van Ton Overtoom staat 5 november in de Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat 20 centraal in de boekpresentatie. In het boek onderzoekt de theoloog Ton Overtoom de kracht van rituelen en symbolen in relatie tot het omgaan met verlies. Het boek is post mortem uitgegeven. Deze middag houdt Marinus van den Berg, een lezing in relatie tot het boek. Rinus van Warven, uitgever, gaat in op het belang van dit boek in deze tijd en Hermien Embsen, levensgezel Ton Overtoom, vertelt waar het boek over gaat. Om 14 uur begint het programma.

Afbeelding