Het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia uit Hengelo. Binnenkort zijn er twee optredens.
Het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia uit Hengelo. Binnenkort zijn er twee optredens. Foto:

Leger des Heils biedt warme kamers

HENGELO - Het Leger des Heils verruimt deze winter de openingstijden van ruim honderd buurthuiskamers. Iedereen die in de knel komt door de stijgende inflatie en/of zich zorgen maakt over een te hoge energierekening is welkom. Ook vraagt het Leger andere organisaties, bedrijven, scholen, sportverenigingen en kerken om hetzelfde te doen. Zo wil de organisatie deze winter een deken van warme kamers over Nederland verspreiden. Het Leger des Heils vraagt aandacht voor die groep Nederlanders met een smalle beurs die uit voorzorg kiezen voor een koud huis om extra hoge kosten te voorkomen. Het kan gaan om ouderen, jongeren, zzp’ers, gezinnen, studenten. Het gaat om verschillende mensen die overdag een warme plek zoeken om te werken, te ontmoeten, huiswerk te maken of spelletjes te doen. Bij de buurthuiskamers is iedereen welkom. “Van de aangekondigde steunpakketten gaan veel mensen pas begin volgend jaar iets merken. Daarom denken we dat het juist nu nodig is om onze deuren extra open te zetten. Sommige mensen durven de kachel al niet meer aan te zetten, omdat ze bang zijn dat ze de rekening straks niet meer kunnen betalen. Vanaf 1 november gaan de ruim honderd buurthuiskamers minimaal vijf dagen open. Zo hoeft niemand deze winter in de kou te zitten", aldus kapitein Harm Slomp, bestuursvoorzitter Leger des Heils. Mensen die willen weten of er een warme kamer bij hen in de buurt is, kunnen terecht op warmekamers.nl. Ook organisaties die zich bij deze actie willen aansluiten en zelf een warme kamer willen aanbieden, kunnen op de website terecht.

Concert in Oude Blasius 

DELDEN - Er is een jubileumconcert ‘175 jaar Naberorgel’ met Leo van Doeselaar zaterdag in de Oude Blasiuskerk aan het Kerkplein 3 in Delden. In de programmering van de concertreeks van de ‘Cultuurvrienden Oude Blasius’ op de zaterdagavonden in Delden neemt orgelmuziek een vaste plaats in. Er is immers een prachtig orgel in die Oude Blasiuskerk. Het Naberorgel is door de Deventer orgelbouwer Carl Friedrich August Naber gemaakt, in de kerk geplaatst en op 31 oktober 1847 op plechtige wijze ingewijd. Nu is dat 175 jaar geleden en wordt gevierd met een orgelconcert door de landelijk en internationaal vermaarde organist Leo van Doeselaar. Op zaterdagavond 5 november  speelt hij een programma met werken van en rond Mendelssohn-Bartholdy, onder de titel: Mendelssohn & Zn. Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattend repertoire bestrijkt. Als organist heeft hij een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen-en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid en docent bij internationale orgelfestivals. Leo van Doeselaar is ook een enthousiast pianist. Al meer dan dertig jaar vormt hij een pianoduo met Wyneke Jordans, speelt veel kamermuziek en treedt op als liedbegeleider. Zie voor programma en achtergronden: www.cultuurvrienden-oudeblasius-delden.nl. Kaarten voor leden Cultuurvrienden Oude Blasius € 8, voor niet-leden € 12. Vrije toegang voor jongeren t/m 16 jaar. Zaterdag 5 november, 19.30 uur. De kerk in Delden gaat om 18.30 uur open.

Spirituele avond

HENGELO - In wijkcentrum ‘t Lansink wordt 9 november een spirituele avond gehouden met Henny aan de Stegge. Wijkcentrum 't Lansink, Twijnstraat 8. Op 9 november van 20 tot 22 uur. Kosten € 7. info: 074-2772836 of www.spiritueeldrieluik.nl

Twee optredens van Cecilia

HENGELO - Het Koninklijk Symphonie Orkest Cecilia uit Hengelo geeft, voor het eerst onder leiding van de nieuwe dirigent Luís Andrade, op vrijdag 11 november een concert in de Kandelaar te Holten en op zaterdag 12 november in de Stadhuishal te Hengelo. Met de zeer getalenteerde violiste Mira Foron als soliste in twee werken van Saint-Saens. Verder staan de vrolijke muziek van de Carmen suites 1 en 2 van Bizet op het programma en een werk van de Portugese componist Ribeiro. Mira begon op vijfjarige leeftijd met viool en al sinds haar zevende is zij op de internationale concertpodia te vinden in recitals en solo-optredens met professionele orkesten in de grote repertoirestukken van Mendelssohn, Mozart, Saint-Saëns, Sibelius en Tsjaikovski, Beethoven, Prokofjev en Schubert, maar daarnaast ook met kamermuziek. Begin juni 2017 werd ze uitgenodigd door Anne Sophie Mutter om te spelen tijdens haar twee jubileumconcerten op het Salzburger Festival en in het Festspiel-haus Baden-Baden. Meer informatie is te vinden op www.miraforon.com. Er is geen toegangsprijs, wel wordt een vrije gift op prijs gesteld. Aanvang: 20 uur. 

Keuring senioren voor rijbewijs 

HENGELO - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij Goedkope Keuringen op 11 november, 9 december en vervolgens eens per maand bij Lansinkveste Bedrijven- en kantorencentra, Lansinkesweg 4. Voor info en een afspraak: 085-48 83 616. Zelf een datum reserveren kan via www.goedkopekeuringen.nl. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn welkom.