Museum Hengelo.
Museum Hengelo.

Meer lezen over lokale geschiedenis

Algemeen

Geschiedenisliefhebbers opgelet! Museum Hengelo is onlangs in het bezit gekomen van een groot aantal exemplaren van ‘Het boek van Hengelo 1802 – 2002, kroniek van een industriestad.’ Het is geschreven door Wim Wennekes en Trix Broekmans. Belangstellenden kunnen het boek nu kopen bij het museum. 

HENGELO - Voor museum Hengelo en de liefhebbers van de lokale geschiedenis is het mooi nieuws. “Een boek is het middel bij uitstek om een verhaal of verhalen te delen, kennis te verspreiden, onszelf onder de loep te nemen en te dromen over wat er voorbij onze eigen wereld ligt. Deze maand is de maand van de geschiedenis. Koppel beide zinnen aan elkaar en er is een ‘bruggetje’ gelegd naar ‘Het boek van Hengelo’ over een deel van de geschiedenis van onze stad”, laat pr-woordvoerder Gerrit ter Welle van Museum Hengelo weten.

Onlangs is de bibliotheek van Museum Hengelo in het bezit gekomen van een groot aantal exemplaren van ‘Het boek van Hengelo 1802 - 2002, kroniek van een industriestad.’ “Het boek met 310 pagina’s beschrijft op een aantrekkelijke en uitnodigende manier de geschiedenis van de stad en haar inwoners”, aldus Ter Welle. “De gemeente Hengelo, officieel ‘geboren’ op 1 mei 1802, groeide in twee eeuwen uit van een nietige vlek op de Twentse hei tot een middelgrote industriestad, die net even anders was dan omliggende Twentse steden. Niet alleen overheerste er de metaalindustrie in een streek waar vooral de textielindustrie bloeide, ook het sociale ondernemerschap van pioniers als Charles en zijn zoon Dirk Stork, zette een stempel op het karakter van de Hengelose bevolking. Het boek gaat over de gebeurtenissen en de geschiedenis van de stad. “Een boek met een boeiende leesstof voor iedereen die de stad en haar inwoners beter wil leren kennen.” Volgens stadsarchivaris Niels Bakker is het boek de ‘bijbel van Hengelo’, omdat de geschiedenis van Hengelo nauwkeurig en bijzonder goed beschreven is.

museumhengelo.nl

Journalist Wim Wennekes (1949-2001) verwierf na een loopbaan bij achtereenvolgens De Nieuwe Limburger, De Gelderlander en Vrij Nederland vooral bekendheid met publicaties over de Nederlandse bedrijfshistorie en als schrijver van diverse boeken. In het laatste jaar van zijn leven werkte hij aan ‘Het boek van Hengelo’. Trix Broekmans (1948) is ruim dertig jaar actief in de journalistiek en publiceerde onder meer in Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, Adformatie, Elsevier, Quote en de VPRO Gids.

Wennekes en Broekmans

Volgens Niels Bakker ‘bijbel van Hengelo’

Stefan Wegdam

Afbeelding