FC Twente rekende vakkundig af met RKC. (Foto: Anja Veurink/FC Twente Media)
FC Twente rekende vakkundig af met RKC. (Foto: Anja Veurink/FC Twente Media) Foto: AVEURINK

Oppermachtig in eigen Grolsch Veste

Algemeen

FC Twente rukte door de dik verdiende 3-0 zege van zondagmiddag op RKC op naar de vierde plek in de Eredivisie. Het was alweer de zesde thuiszege van dit seizoen. Komende zondagmiddag om half drie wacht thuiswedstrijd numero zeven, tegen Go Ahead Eagles.

Enschede - FC Twente rijgt de overwinningen in De Grolsch Veste aaneen. Na Fortuna, Excelsior, PSV, Vitesse en FC Groningen was deze keer RKC het slachtoffer. En net als in de ontmoetingen met Fortuna, Vitesse en Groningen was de uitslag 3-0. De doelcijfers zeggen veel: 18 goals voor en 1 tegen, die van PSV. 

Tegen de club uit Waalwijk werd Sem Steijn gekozen tot Koning van de Wedstrijd. Steijn produceerde de twee treffers in de eerste helft voor een oppermachtig Twente dat eigenlijk bezig was met één grote rondo en op jacht leek naar een poging tot meeste ‘completed passes’. Bij de 1-0 van Steijn was Vaclav Cerny vanaf rechts de aangever. Bij de 2-0 kwam de bal vanaf links van Gijs Smal en schoot Steijn de bal hard tegen de touwen, ofschoon die een beetje onder hem kwam. Ook bij de afgekeurde 1-0 van Ricky van Wolfswinkel had Steijn een rol, maar wel met een handsbal, althans volgens de VAR. Scheidsrechter Rob Dieperink had de treffer goedgekeurd. 

RKC had in het eerste bedrijf niks in te brengen. Ook niet na een foute bal van Robin Pröpper die mogelijkheden gaf tot een venijnige counter. Aan de andere kant waren Michel Vlap, Cerny en Joshua Brenet nog dicht bij een treffer, maar het bleef bij 2-0 in de rust.

In de tweede helft liet RKC zien toch te willen voetballen en beperkte Twente zich in het begin hoofdzakelijk tot verdedigen. Dat deed de ploeg van trainer Ron Jans naar behoren. Julen Lobete en Zakaria Bakkali waren meerdere keren dreigend, maar doelman Lars Unnerstall hoefde nauwelijks in actie komen. Ook omdat Pröpper goed redde op een foutje van Mees Hilgers. Pröpper had in de slotfase de 4-0 voor het inkoppen, maar deed dat niet. Net zoals Vlap de 3-0 niet maakte op aangeven van Brenet, maar Van Wolfswinkel wel.

FC Twente ging op de ranglijst Feyenoord voorbij dat niet speelde in verband met de Europese beslommeringen. Daarom werd ook de wedstrijd van Ajax uitgesteld. Ajax is nog wel de koploper met 28 punten uit 11 wedstrijden. PSV (3-0 wint op NEC) is tweede met 27 uit 12 voor AZ (2-1 winst op Volendam) met 26 uit 12 en Twente met 25 uit 12. Feyenoord heeft 24 uit 11. Komende zondag is het FC Twente - Go Ahead, Ajax - PSV, RKC - AZ en Volendam - Feyenoord.

Vierde plek voor FC TWente

Ploeg van Ron Jans wint zesde thuiswedstrijd op rij

door Hans Assink

Afbeelding