De regenval was bijzonder welkom voor mens, dier en de natuur.
De regenval was bijzonder welkom voor mens, dier en de natuur.

Onttrekingsverboden per 1 november weer afgeschaft

Algemeen

Vanaf 1 november worden de onttrekkingsverboden voor grond- en oppervlaktewater weer ingetrokken. Deze waren afgelopen zomer hard nodig in verband met de droogte.

TWENTE - Dit betekent dat met ingang van deze datum enkel de reguliere beregeningsregeling van kracht is. Deze regeling geldt voor het gehele werkgebied van het Waterschap Vechtstromen en bepaalt onder andere dat beregenen uit oppervlaktewater is toegestaan zolang er nog water over de eerste benedenstrooms gelegen stuw stroomt. 


Het groeiseizoen is voorbij en daarmee neemt de watervraag vanuit de landbouw en natuur af. Het neerslagtekort is als gevolg van de regen van afgelopen weken gezakt en tevens daalt de watertemperatuur, waardoor risico’s met betrekking tot waterkwaliteitsproblemen zijn afgenomen. Ondanks de regenval van de afgelopen weken is er nog steeds sprake van een aanzienlijk neerslagtekort en lage grondwaterstanden op de hoge zandgronden in de regio. Het Waterschap blijft de situatie nauwlettend volgen en heeft hierover contact met onder andere landbouw- en natuurorganisaties in de regio evenals andere waterschappen.