Een goede communicatie tussen baas en hond is essentieel voor dit soort leuke oefeningen.
Een goede communicatie tussen baas en hond is essentieel voor dit soort leuke oefeningen.

A1-Hondenschool helpt baas en hond

Algemeen

Nederlanders zijn gek op hun huisdieren; niet verrassend is de hond met stip op nummer één ons favoriete huisdier. Een goed opgevoede hond is een aanwinst voor ieder gezin. Navenant kan een slécht opgevoede hond een aardig probleem zijn. Op tijd beginnen met training is dan ook wenselijk. Bij A1-Hondenschool in Hengelo staat de positieve communicatie tussen hond en baas voorop.

HENGELO - Iedere hond is weer anders en ook iedere hondenschool heeft zo eigen benadering om honden én baasjes op te voeden. Het belangrijkste doel is om al vroeg de juiste communicatie tussen hond en baasje te stimuleren, zodat de hond weet van hem of haar verwacht wordt. Het liefste al vanaf zo’n 8 tot 12 weken leeftijd.

De A1-Hondenschool is op belangrijke punten net wat anders dan de hondenschool die de meeste mensen voor ogen hebben bij deze term. Zo is deze gehuisvest in een mooie, ruime locatie aan de Hamerstraat 24. Een indoor hondenschool dus; aangenaam koel in de zomer en behaaglijk in de winter, zodat het weer de trainingen niet in de weg staat.

Verder hanteert men een instroomsysteem, waardoor baasjes en honden kunnen starten met de lessen op het ideale moment, wanneer de hond er klaar voor is. Er zijn dus ook geen wachttijden tot een groepje compleet is. Ronald Wijnen, sinds 2004 actief als hondentrainer, geeft les in kleine groepen van maximaal 4 honden. Zo is er persoonlijke aandacht voor hond en baas voor een optimaal resultaat. Omdat socialisatie - de ‘omgangsvormen’ met mensen en soortgenoten - belangrijk is, is er voor en na de les ruimte voor de honden om te spelen. Zij leren niet alleen van de training, maar ook van elkaar.

Consistentie is belangrijk wanneer het aankomt op training. Door al vroeg de juiste regels te stellen en positief gedrag te stimuleren groeit de hond op met een positieve houding. Wat de A1-Hondenschool anders doet dan anderen is dat ook een tweede baasje of kind mee kan doen met de training. De een neemt dan deel aan de les, de ander observeert. Zo zitten beide baasjes op één lijn en begrijpen zij hoe de training verloopt. Zo wordt positief gedrag op dezelfde manier beloond en bewaak je de voortgang van de training. Immers, wanneer je thuis bent, moet je zélf doortrainen met de hond. Wie desondanks toch buiten de lessen met vragen zit, kan altijd contact opnemen. Zo hoef je niet een week te wachten op goed advies.

Een belangrijk aspect wat Ronald Wijnen graag zeer duidelijk maakt: men traint alleen op basis van positief gedrag belonen en negatief gedrag negeren. De slipketting, stroomband, hardhandige correctie of ander dwangmiddel heeft geen plaats bij een hondenschool. Immers, de hond leert zo alleen wat je NIET wil, maar deze leert niet wat je dan WEL wil. Deze insteek vergt weliswaar wat meer aandacht, maar het levert een sterkere, positieve band op met het dier.


Wijnen nodigt mensen graag uit om eens vrijblijvend een les bij te wonen om te kijken of deze benadering hen aanspreekt. Je moet immers een goede klik hebben met de trainer om samen tot het beste resultaat te komen. Vergelijk scholen zoals deze niet om hun prijs, maar juist om de kwaliteit van de training die zij leveren.


Om deze training op een leuke manier in de praktijk te brengen kunnen honden vanaf 10 maanden oud ook deelnemen aan Fun Flyball. Dit is een recreatieve hondensport die geschikt is voor vrijwel elke hond en ieder ras. Honden leggen dan een parcours af via diverse toestellen obstakels, met als einddoel de felbegeerde bal die ze weer naar de baas brengen. Doordat er geen sprongen bij komen kijken is Fun Flyball voor ieder ras geschikt; zolang de hond bal-gemotiveerd is. Het is intensief en een mooie test van de communicatie tussen hond en baas. Wanneer het spelletje ‘klikt’ bij de hond genieten ze volop van deze leuke uitdaging. Bovendien is het parcours zo opgezet dat ze niet alleen maar rennen, maar ook de nodige behendigheid tonen met bochten en hoeken. Kijk voor een impressie op Facebook: ‘A1- Flyball’.


A1-Hondenschool denkt niet alleen aan de kop, maar ook aan de maag van de hond. Zo kan men er ook terecht voor een ruime selectie van kant en klaar vers voer (KVV) van DARF EKO. Biologisch , rauw vlees wat gezond is én waar ze van smullen. Aangevuld met in Europa geproduceerde gedroogde snacks. Onder meer van het Duitse merk Lunderland.


A1-Hondenschool is gevestigd aan de Hamerstraat 24 in Hengelo. Kijk ook op: www.a1hondenschool.nl of op Facebook: ‘A1-Hondenschool Hengelo’.

door de redactie

Pen