Afbeelding
Foto:

Enschedesestraat

Deel 54 - De foto van 1938 is kenmerkend voor de rustgevende sfeer van voor 1940. Lezers van zeventig jaar en ouder spreken graag over de rustige, onbekommerde tijd van voor 1940. Niet alles in die tijd was rozengeur en maneschijn. Juist in die tijd heerste er grote werkloosheid. Voeg daarbij de onrust die uit Duitsland overwaaide voor Europa. Er was inderdaad minder autoverkeer op de weg en nog geen gastarbeiders. Wanneer er een donker figuur op straat liep was men al gauw geneigd om te zeggen "Woor komt d'n van dan?".

Niet altijd heeft dit stuk Enschedesestraat deze naam gedragen. Vanaf de Drienerstraat tot aan het stadhuis was de naam Markt en Marktstraat. In 1915 werd de naam Enschedesestraat ingevoerd. Er is erg veel over dit stuk in onze stad te vertellen wat mij noodzaakt om tot de hoofdzaken te beperken. 

In dit gedeelte van de stad werd in het verleden warenmarkt en eens per 14 dagen veemarkt gehouden. Vooral de veemarkt gaf bij de diverse winkels problemen als het vee uit Delden, Borne en Oldenzaal voor je deur geparkeerd werd. Het stro en hooi met uitwerpselen bleef aan de voeten plakken en dit was niet zo fris. Eenieder die iets te verhandelen had was welkom. Voor de Lambertusbasiliek waren varkens in kooien aanwezig. Links, waar op de foto de bomen aanwezig zijn, stonden koeien en paarden welke te koop waren. Bezoekers van firma Tasche en Café Kole konden niet voorkomen dat uitwerpselen van de diverse beesten aan hun voeten kleefden. 

Na 1925 werden er plannen gemaakt om de vee- en warenmarkt te verplaatsen naar de nieuwe markt Wemen en Oldenzaalsestraat. Daar was juist in die tijd de textielfabriek van Hulshof Pol afgebroken, waardoor deze plek vrij kwam. Nu is daar de parkeergarage Thiemsbrug en Albert Heijn gevestigd. In 1931werd de nieuwe markt geopend en was het probleem opgelost. 

Jarenlang stroomde het verkeer door deze omgeving totdat in 1965 de zogenaamde ringwegen aangelegd werden om zodoende de verkeersdrukte te verminderen. Om vooral de oudere lezers onder u te gerieven wil ik een aantal namen van de toen gevestigde zaken noemen. Ter plaatse op de foto waar de zonneschermen zijn neergelaten was het bruine café de Ster van uitbater Hemmelder gevestigd. Deze zaak ging van vader op zoon over. Hier heeft de voormalige H.O.O.V., Hengelose Opera en Operettevereniging jarenlang haar repetities gehouden. Nu is daar de HEMA gevestigd. Ernaast schoenenzaak Ten Eekelder later Gieskes. 

Voor de Lambertusbasiliek zien wij zo waar nog een openbare telefooncel. Het is nu ondenkbaar dat niet iedereen telefoon heeft. De Lambertusbasiliek is gebouwd in 1880 en ongeveer 90 meter hoog. In dit korte bestek is het niet mogelijk uitgebreid in te gaan op de bouw van de basiliek. Dit houdt u tegoed. Vervolgens de Lambertuspastorie, die nu in gebruik is als horecazaak. Het ronde pand gebouwd in 1929 was jarenlang bekend als lunchroom Ten Hoopen. Op de gevel stond in verlichte neonletters "Philips Triomf Der Techniek". Na verbouwing kwam hier Stravinsky. Op de gevel van het volgende gebouw is aanwezig Apotheek Venlet, die hier reeds in 1930 met de apotheek begon. Later nam Van Leent het over. In het Historisch Museum is een zaal naar hem genoemd naar aanleiding van een groot bedrag door hem geschonken na zijn dood. 

Centraal in het midden het oude stadhuis, dat werd afgebroken in 1962 om plaats te maken voor het nieuwe in 1963. Wij kunnen nu wel roepen omdat dit prachtige gebouw onder de slopershamer viel, maar in 1950 toen de plannen hierover ontwikkeld werden dacht men over invulling van het winkelcentrum en afwikkeling van het verkeer anders dan nu. 

Midden achter steekt parmantig het torentje van de Westerkerk aan de Bankastraat boven de woningen uit. Links tel ik zowaar zeven bomen die later het slachtoffer zouden worden van onze heilige koe en uitbreiding. Achter deze bomen waren een groot aantal goed beklante zaken gevestigd. Wij denken hierbij aan de firma Tasche, café Kole en fietsenzaak Lansink. Door het geringe zicht op deze zaken lijkt het mij beter om dit te bewaren voor een andere aflevering.


Tot een volgende keer,
Marinus van Rooy