Rijksmuseum presenteert Italiaans futurisme

Enschede - Dit najaar staat Rijksmuseum Twenthe geheel in het teken van de toekomst. Op 25 september openden in Rijksmuseum Twenthe maar liefst drie tentoonstellingen over (én naar aanleiding van) het Italiaans futurisme. Deze avant-gardistische beweging ontstaat in 1909 met het verschijnen van een beroemd manifest van de Italiaanse dichter Filippo Tommaso Marinetti, waarin hij droomt van een radicaal nieuwe toekomst. Een toekomst waarin geen plaats is voor het verleden, maar waarin snelheid, agressiviteit en activisme worden bezongen. In de tentoonstelling Marinetti en het futurisme: manifest voor een nieuwe wereld volgt RMT de artistieke ontwikkeling van het futurisme aan de hand van zijn charismatische leider Marinetti. 

Gelijktijdig openden twee andere tentoonstellingen naar aanleiding van het Italiaans futurisme. De tentoonstelling The setting of violence van kunstenaar Rein Jelle Terpstra toont een fotografische benadering van de film Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975) van Pier Paolo Pasolini. Deze film over de nadagen van het fascisme in Italië draait om een groep machthebbers die negen jongens en negen meisjes gedurende 120 dagen aan hun wrede macht onderwerpen. 

Schrijver Atte Jongstra stelde de tentoonstelling Homo Symbioticus samen. Jongstra reageert hierbij op de Italiaanse futuristen, die de oorlog verheerlijkten.