De bloedbank moet tegenwoordig veel meer moeite doen om bestaande donoren langs te laten komen.
De bloedbank moet tegenwoordig veel meer moeite doen om bestaande donoren langs te laten komen. Foto:

Sanquin op zoek naar bloeddonoren

Nederlanders zijn gulle gevers; we doneren jaarlijks veel aan goede doelen. Maar naast de euro's die goed terecht komen zijn er ook goede doelen die graag iets heel persoonlijks van ons willen, zoals ons bloed. Sanquin hoopt namelijk de komende tijd weer veel nieuwe donoren te kunnen werven.

TWENTE - Bloed is een belangrijk product voor de gezondheidszorg in Nederland; iedere liter kan een leven redden. Het is echter ook van nature beperkt houdbaar, waardoor ook altijd vers bloed nodig is.

Volgens Sanquin was het de afgelopen tijd een flinke uitdaging om de bestaande donoren bloed te laten doneren. Door corona, drukte, ziekte, de algehele staat van de wereld of gewoon 'even geen zin' nam het aantal donaties af. Het gebeurde steeds vaker dat mensen hun afspraak afzeggen of niet op komen dagen. 


De bloedbank moest de afgelopen vier jaar al ruim dertig procent meer mailtjes, SMS'jes en telefoontjes doen als oproep aan donors om langs te komen. “Tot irritatie bij de donor aan toe. Helaas. Maar het is nodig”, legt Daphne Thijssen-Timmer, directeur van Sanquin Bloedbank uit. “Bloed is kort houdbaar, dat maakt dat we niet teveel en niet te weinig donors oproepen, maar precies het aantal dat ziekenhuizen nodig hebben. Als donors geen gehoor geven aan een oproep, dan hebben wij een probleem. Een lege stoel en uiteindelijk te weinig donaties, met alle gevolgen voor de gezondheidszorg van dien.”


Het veranderende gedrag van donors is ook in andere Europese bloedbanken te zien: dat de donor steeds minder vanzelfsprekend komt doneren. In corona-tijd werd dat versterkt door ziekte en andere beperkingen, maar los van de pandemie is de conclusie klip en klaar: "We moeten meer doen om van een donor een actíeve donor te maken. Een kwart van de donorpopulatie is hondstrouw en doneert al jaren precies op het moment dat het nodig is. Onze zorg zit bij 75 procent van de donors, die vaak korter donor zijn en minder trouw blijken bij een oproep. Zij zien donorschap meer als vrijblijvend, en dat is een probleem. Bloed of plasma doneren is uiteraard vrijwillig, maar eenmaal donor dan rekenen patiënten echt op je”, stelt Thijssen-Timmer.

Sanquin wil donors veel meer faciliteren, en bovendien als gezondheidsorganisatie naast de donor gaan staan. Bijvoorbeeld door moderne werkplekken voor donors op de afnamelocaties te realiseren, zodat de donor na een donatie nog even kan werken. Daarnaast werkt Sanquin aan manieren om donors een terugkoppeling van data te kunnen geven over hun eigen gezondheid. "Onderzoek laat zien dat donors heel graag meer wil weten van hun gezondheid. We geven al wat data bij iedere donatie en kijken nu of we dat - al dan niet met partners - kunnen uitbreiden. Zo'n check zou toch een reden kunnen zijn om bij een oproep wel trouw naar de Bloedbank te komen. Die mogelijkheden onderzoeken we.” Ondertussen heeft Sanquin in de aankomende jaren tienduizenden nieuwe donors nodig. Vooral in en rond de steden waar de vraag groter is.

Pen