Ook voor technische beroepen blijft het lastig om vacatures te vullen.
Ook voor technische beroepen blijft het lastig om vacatures te vullen. Foto:

Veel vacatures zijn moeilijk te vullen

Ondanks de huidige economische en globale uitdagingen blijft het krap op de Twentse arbeidsmarkt: er zijn nog steeds relatief veel vacatures waar maar moeilijk een werknemer voor te vinden is. Werkgevers hebben meer moeite om geschikte kandidaten te vullen.

TWENTE - "Het Werkplein Twente' heeft veel instrumenten om werkgevers te ondersteunen in het vinden van nieuw personeel. Echter, nog niet alle werkgevers zijn daarvan op de hoogte, of maken daar optimaal gebruik van." Dat zegt Arjan Kampman, wethouder gemeente Enschede en ook voorzitter van de Arbeidsmarktregio Twente. "Daarnaast doe ik ook de oproep aan alle mensen die nog werk zoeken, en daar ondersteuning bij nodig hebben; meld je bij je eigen gemeente, uitkerende instantie of ‘Pluspunt Twente' en schrijf je in als werkzoekende op WERK.nl. Dan kunnen wij je helpen in het vinden van een passende werkplek."

In het eerste kwartaal van 2022 hebben de Twentse werkgevers 10.400 nieuwe vacatures gegenereerd. Dit zijn er 300 meer dan in het voorliggende kwartaal, en 2.600 meer dan een jaar eerder. Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal nieuwe vacatures in Twente verhoudingsgewijs sterker opgelopen dan landelijk gemiddeld. Vooral in het tweede kwartaal van 2021 nam het aantal ontstane vacatures sterk toe.


In het eerste kwartaal van 2022 is echter een verschil te zien in de ontwikkeling van Twente ten opzichte van Nederland. Waar het aantal nieuwe vacatures in Twente licht toeneemt met 3,0 procent, laat het aantal nieuwe vacatures in Nederland als geheel een sterke stijging zien van 22 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.


In de eerste drie maanden van 2022 liep het aantal openstaande vacatures voor technische beroepen in Twente licht terug, terwijl er meer vacatures open stonden voor met name dienstverlenende beroepen. Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie nam in het eerste kwartaal van 2022 toe ten opzichte van een jaar geleden. Daarbij nam vooral het aantal flexibele werknemers met relatief meer zekerheid, zoals mensen met een tijdelijk contract met uitzicht op een vast contract, toe.


Er is sprake van een krappe arbeidsmarkt in Twente, maar ook in Nederland als geheel is de arbeidsmarkt zeer krap. Van de 112 onderscheiden beroepsgroepen heeft bijna twee derde (61 procent) een grote vraag naar personeel in verhouding tot het arbeidsaanbod. Een beroep valt in de krappe categorie als er minimaal anderhalf vacatures zijn op één kortdurige WW-gerechtigde, en bij zeer krap zijn er minimaal vier vacatures op één kortdurige WW-gerechtigde. Binnen deze verzameling van 69 beroepsgroepen hebben vier groepen te maken met extreme krapte. Voor databank- en netwerkspecialisten, elektrotechnisch ingenieurs, software- en applicatieontwikkelaars, en transportplanners en logistiek medewerkers zijn er in Twente meer dan vijftien vacatures beschikbaar op één kortdurige WW-gerechtigde. Ook in veel andere beroepsgroepen is de krapte groot volgens deze cijfers.

Pen