Van de winkels tot de industrie: er valt nog veel groei te behalen door betere regionale afstemming van ambities.
Van de winkels tot de industrie: er valt nog veel groei te behalen door betere regionale afstemming van ambities. Foto:

Wel groei, maar ook onbenutte kansen

We leven in onzekere tijden momenteel. Stijgende inflatie, het conflict in Oekraïne en andere factoren zorgen ervoor dat alles onder druk staat. Toch lijkt de Nederlandse en specifiek Twentse economie nog robuust op dit moment. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de economie in het tweede kwartaal in alle provincies is gegroeid ten opzichte van afgelopen jaar.

TWENTE - Dat er groei zichtbaar was, is op zich niet echt verrassend. Immers, afgelopen jaar zaten veel zaken in de mineur als gevolg van corona. De economische groei of krimp is wat dat betreft een overkoepelende barometer die niet alleen de concrete cijfers omvat, maar vooral ook het gevoel dat mensen hebben. In onzekere tijden investeren ondernemers minder, neemt men minder personeel aan en houden consumenten de handen op de knip.

Het vooralsnog goede nieuws is dat de landelijke economie in het tweede kwartaal met 5,3 procent is gegroeid. Overijssel zag als provincie 5 procent groei, waarbij de regio Twente met 5 procent iets beter presteerde dan de rest van de regio's: 4 procent. De grootste groei was zichtbaar in Zeeland en Noord-Holland, met 8 en 10 procent groei respectievelijk. De Groningse regio's zagen de kleinste groei, met slechts 3 procent.

De Twentse economie is al geruime tijd bezig om diverser en zo ook robuuster te worden. Zo is Twente van oudsher sterk in de techniek en was het ooit een wereldspeler in de textielindustrie. In de jaren '60 en '70 zag deze sector flinke krimp, waardoor ook de economische stabiliteit van Twente achteruit holde. Er zijn positieve ontwikkelingen om de economie diverser te maken, zoals de groeiende high-tech industrie.

Toch signaleren ook partijen zoals de Rabobank dat er nog steeds een flinke impuls nodig is om ook in de toekomst robuust te blijven. In het rapport 'Twente naar de Top 2021' noemt de bank dat het Twentse bedrijfsleven nu gemiddeld presteert en meer zou kunnen halen uit regionale samenwerking en benutten van aanwezige kansen. Een ander terugkerend thema was het gebrek aan bestuurlijke slagkracht: "Twentse bestuurders lijken het moeilijk eens te kunnen worden over de koers die de regio politiek en economische moet varen." Het formuleren van breed gedragen visies zou al veel helpen om ook in de toekomst de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden.

Pen