Veel kinderen fietsen de komende tijd weer voor het eerst naar school, al dan niet via nieuwe routes. Let een beetje op elkaar.
Veel kinderen fietsen de komende tijd weer voor het eerst naar school, al dan niet via nieuwe routes. Let een beetje op elkaar. Foto:

Veilig en goed voorbereid naar school

Het nieuwe schooljaar begint weer en dat betekent dat veel kinderen dagelijks op de fiets zullen stappen. Een periode waarin helaas veel ongelukken plaatsvinden. Doordat de drukte in het verkeer toeneemt na een rustige periode is het voor zowel de scholieren als de automobilisten weer even wennen.

TWENTE - Wanneer kinderen voor het eerst zelfstandig naar school mogen fietsen is het belangrijk dat zij goed op de route en eventuele gevaren worden voorbereid. Probeer bij het inplannen van een route rekening te houden met de drukte en veiligheidsmaatregelen. Kies bijvoorbeeld voor een weg met veel stoplichten, zebrapaden en eventuele klaar-overs. Oefen deze route vervolgens samen tijdens reguliere schooltijden zodat de omstandigheden realistisch zijn.

Kinderen die na de zomervakantie voor het eerst naar de brugklas gaan zullen waarschijnlijk te maken krijgen met een nieuwe route naar school. Middelbare scholen liggen vaak verder van huis waardoor het belangrijk is om de nieuwe route enkele keren samen af te leggen om kinderen voor te bereiden op nieuwe situaties in het verkeer.

Doordat kinderen minder ervaren zijn in het verkeer dan volwassenen zijn er bepaalde vaardigheden, zoals de mogelijkheid om bewust en veilig te handelen, nog niet genoeg ontwikkeld. Afhankelijk van de leeftijd kunnen zij moeilijkheden met het inschatten van de snelheid, een lagere reactiesnelheid hebben en moeite hebben met het inschatten van de afstand en de remweg. Voor automobilisten is het dus ook erg belangrijk om rekening te houden met deze jonge groep verkeersdeelnemers om verkeersongelukken te voorkomen.

Bezoek ook de website Veilig Verkeer Nederland voor tips en meer informatie over het verbeteren van de veiligheid in het verkeer. 

vvn.nl

Oefen routes samen met kinderen
Pen