Vermissing komt vaker voor dan mensen denken. Met name langdurige vermissingen hebben een grote impact op de rest van de familie.
Vermissing komt vaker voor dan mensen denken. Met name langdurige vermissingen hebben een grote impact op de rest van de familie. Foto: Shutterstock

Vermist: waar is onze dierbare nu?

Deze dinsdag is de Internationale Dag voor Vemiste Personen. Jaarlijks vraagt men op 30 augustus aandacht voor het fenomeen vermissingen. De oorsprong van deze dag is te vinden in Latijns-Amerika, waar door onder meer drugsgeweld of politiek geweld mensen verdwenen. Maar ook door bijvoorbeeld natuurgeweld of andere oorzaken kunnen families het zicht op dierbaren verliezen.

TWENTE - De dag is ook aanleiding om het hier eens te hebben over het fenomeen vermissing in Nederland. Dit komt vaker voor dan mensen wellicht denken: jaarlijks worden tussen de 16.000 en 20.000 mensen als vermist opgegeven bij de politie. Negen van de tien mensen keren binnen een dag of twee weer terug. 


Mensen die langdurig vermist zijn komen tegenwoordig relatief zeldzaam voor. De politie hanteert als definitie voor langdurig vermist: mensen die langer dan een jaar vermist zijn.

Achter iedere vermissing zit een eigen verhaal. Zo kan het gaan om mensen die simpelweg even hun zorgkader weten te ontglippen - denk aan mensen met dementie die weglopen uit huis of verzorgingscomplex - maar ook mensen die er simpelweg 'even tussenuit zijn' zonder dat hun omgeving dit weet. Er zijn uiteraard ook situaties die nijpender zijn, zoals mensen met ernstige psychische problemen of mogelijk suïcidale gedachten. Er is ook een relatief klein aantal mensen dat bewust spoorloos wil zijn; wellicht om een vervelende situatie te ontsnappen.


In de meeste gevallen komen mensen vanzelf weer boven water nog voor de politie echt een zoektocht start. In gevallen die nijpender zijn kan de politie ook middelen zoals Burgernet inzetten. Hierbij worden mensen per telefonisch bericht opgeroepen om uit te kijken naar een vermiste. Dit is handig in situaties zoals de weglopende mensen met dementie of een beperking waardoor zij extra kwetsbaar zijn. De politie maakt op basis van beschikbare informatie de afweging of zo'n melding toegevoegde waarde heet.


De politie heeft ook een speciale pagina opgezet waar de gegevens te zien zijn van langdurig vermiste kinderen en volwassenen. Deze zijn te vinden via https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/vermiste-kinderen en https://www.politie.nl/gezocht-en-vermist/vermiste-volwassenen De langst vermiste persoon op deze lijst is Anny Heyligers; op 30 november 1966 vertrok zij van huis en verdween zonder ieder spoor. Zij was toen 22 jaar oud, inmiddels is zij - hopelijk - 78. Hoewel er een geringe kans is dat zij en andere lang vermisten teruggevonden worden hoopt de politie toch op tips. Immers, voor familie is de zekerheid van hun noodlot vaak wenselijker dan een leven lang blijven zitten met de vraag... waar is hij of zij?

Langdurige vermissing is relatief zeldzaam
Pen