Afbeelding
Foto:

Geschiedenis van Hengelo

Geschiedenis van Hengelo  


door Gerrit ter Welle


HENGELO - Hengelo toen & nu. Hoofdredacteur Sjoerd van der Meulen schrijft over een misverstand rond geschiedenis waarvan je denkt dat historie vooral heel erg voorbij is. Het is immers gebeurd en je verandert er niets meer aan. Keer op keer blijkt dat die dooddoener niet opgaat. Soms duiken er nieuwe documenten op, waaruit blijkt dat de aanleiding tot een bepaalde gebeurtenis totaal anders was dan wat wij ooit hebben gedacht. Een mooi voorbeeld daarvan is het verhaal van Bert Engelsman over een grafsteen op de begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat.



In het artikel ‘Het verhaal van een graf’ schrijft Engelsman dat hij op zoek is gegaan naar het verhaal achter het graf van J(an) ten Cate, en vraagt zich af waarom Jan ten Cate geen ‘gewoon’ graf heeft, maar een graf dat door de Oorlogsgravenstichting voorzien is van een uniforme steen en dat nimmer zal worden geruimd. Maar met het plaatsen van die steen in juli 1952 is een raadsel geboren. Want er staat een andere overlijdensdatum op dan op het gedenkteken in Zuidlaren. Het hoe en waarom leest u in het augustusnummer.


Drs. Johan Thüss schrijft over Geert de Jong, actief CPN-lid, die zijn einde vindt in Dachau. De Jong was één van de acht personen die in het kader van de zogenoemde CPN Aktion in de vroege ochtend van woensdag 25 juni 1941 door twee agenten werd opgepakt. Thüss schrijft over het gezinsleven van De Jong, zijn communistische overtuiging, zijn arrestatie, het concentratiekamp Amersfoort, kamp Vught, het concentratiekamp Dachau en over zoon Gerrit Jan van Geert de Jong.


In het augustusnummer ook een gesprek dat Wil Zwienenberg heeft gevoerd met mevrouw drs. M.M.G. (Madelieve) Janssen – de Waele over eeuwen van rust rondom erve ’t Loarhoes in Woolde. Het artikel met veel informatie is rijk geïllustreerd met foto’s van toen en nu.



In het artikel van amateurhistoricus Gerrit Welberg legt hij haarfijn uit waarom Gerrit Jan ter Beek destijds opnieuw geld moest lenen en Erve Wesroolf als onderpand moest aanbieden. Dit is het derde artikel uit de serie over de geschiedenis van Erve Wesroolf, en evenals beide voorgaande artikelen goed geschreven.


Marinus van Rooij schrijft over een heethoofdige Hengelose ondernemer; Rento Wolter Hendrik Hofstede. En dan gaat het natuurlijk ook over de HEEMAF en Hazemeijer.


Het antwoord op de vraag ‘wie waren de eerste bewoners van de De Wetstraat?’ leest u in het artikel van Jos Schwertasek in ‘De straat waarin wij wonen’.


Verder in het augustusnummer de rubrieken ‘Wie, wat, waar, wanneer?’ en ‘Lezers reageren’.



Het magazine is te koop aan de balie van het museum en bij The Read Shop aan de Markt. Prijs € 4,50.

Museum Hengelo

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Hengelo, breng dan een bezoek aan Museum Hengelo in de Beekstraat 51. Of neem contact met het museum op; tel. 074-2594216 of e-mail info@museumhengelo.nl

museumhengelo.nl