Magda kon niet wennen aan bovenstaande WMO-scootmobiel van de gemeente, dus ze heeft er uiteindelijk zelf maar een aangeschaft.
Magda kon niet wennen aan bovenstaande WMO-scootmobiel van de gemeente, dus ze heeft er uiteindelijk zelf maar een aangeschaft. Foto: PR

Hoe (on)veilig is jouw scootmobiel?

Algemeen

De gemeente Hengelo streeft naar zoveel mogelijk zelfredzaamheid van al haar burgers. Is deze in het geding, dan kan men een WMO-indicatie krijgen voor een scootmobiel. Maar kan iedereen hier ook mee overweg?

HENGELO - Gebruikers van scootmobielen maken relatief vaak een ongeval mee ten opzichte van andere weggebruikers zoals bijvoorbeeld fietsers of auto’s. Vaak wordt de oorzaak hiervan bij de bestuurder gezocht. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft onderzoek gedaan naar 35 ongevallen (waarvan 9 dodelijk) die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden met scootmobielen. Uit dit onderzoek kwam echter naar voren dat bepaalde eigenschappen van scootmobielen soms ook bijdragen aan onveilige situaties. Zo zijn sommige scootmobielen instabiel en is de manier van remmen onlogisch in gevaarlijke situaties. Bij veel scootmobielen (ook de standaard van de WMO-versie – red.) zit een hendel aan het stuur die moet worden ingeknepen om gas te geven en los dient te worden gelaten wanneer je wilt remmen. Bij plotselinge gevaarlijke situaties knijpt de bestuurder uit reflex vaak de gashendel juist in, terwijl deze dus los dient te worden gelaten.

Magda Meijer (77) kan hierover meepraten. “Ik kampte al geruime tijd met ernstige rugklachten en heb vorig jaar juli dan ook een aanvraag voor een scootmobiel ingediend bij de gemeente Hengelo (WMO). Half september werd mijn aanvraag gehonoreerd en kreeg ik een scootmobiel via de firma Meyra. Maar… ik kon maar niet wennen aan het remsysteem (Knijpen is gasgeven, loslaten is remmen – red.), waardoor ik erg onzeker en bang werd. Dit is voor mij - als motorfan - zo onlogisch, dat het al een paar keer bijna was misgegaan. Ik weet niet beter of knijpen is remmen!” Magda heeft nog geprobeerd haar scootmobiel in te ruilen voor een met een gashendel (zoals op een brommer – red.), maar dit bleek niet mogelijk. Uiteindelijk heeft ze de WMO scootmobiel teruggegeven aan de gemeente en er zelf maar een aangeschaft.

De gemeente Hengelo erkent en herkent dit probleem, maar legt uit dat alles valt en staat bij een zogeheten medische indicatie, natuurlijk in combinatie met genoeg rijbekwaamheid. “Bij de toewijzing gaan we in gesprek over de rijvaardigheden, ervaring in het verkeer en de medische toestand. Op basis hiervan gaan we kijken wat het beste bij de persoon past. Er wordt altijd gekeken naar de situatie van de persoon zelf, maar het is niet zo simpel dat als iemand iets wil dat hij of zij dat dan krijgt. De beslissing wordt genomen aan de hand van bovenstaande aspecten. De voorkeur van een inwoner speelt hierin geen belangrijke rol. Als iemand weinig kracht in zijn of haar handen heeft, dan is een mobiel met een voetrem de meest logische keuze. Een scootmobiel met gashendel wordt zelden tot nooit geleverd, omdat deze simpelweg te duur is.”

Daarnaast kan het ook zijn dat tijdens de rijvaardigheidstest blijkt, dat mensen onwennig achter het stuur zijn of de techniek niet onder de knie krijgen. “Ook dan wordt er met de persoon, en/of zijn of haar familie overlegd om te kijken of een scootmobiel wel de juiste oplossing is. Er kan dan besloten worden of extra rijles of meer instructies een optie zijn of dat een scootmobiel überhaupt een veilige oplossing is. De risico’s en gevaren van het verkeer worden besproken. We doen er alles aan om een persoon goed voorbereid op pad te sturen”, aldus de gemeente.

In Hengelo rijden momenteel 959 mensen rond in een scootmobiel van de gemeente met WMO-indicatie. Dat is dus bijna 1 op de 800 inwoners! En dan rekenen we de mensen die er zelf een hebben aangeschaft nog niet eens mee.

Linda Meijer

Scootmobielge-bruikers relatief vaak betrokken bij een ongeval

Er bestaan scootmobielen in alle soorten en maten; met 3 wielen, extra stevig, 4 of 5 wielen, tweepersoons scootmobielen en zelfs opvouwbare scootmobielen (Foto: PR)
www.lindameijer.nl