Museumboerderij Wendezoele.
Museumboerderij Wendezoele.

Twee dagen monumenten bekijken

Algemeen

Elk jaar in het tweede weekeinde van september kunnen belangstellenden een kijkje nemen bij de vele monumenten in Nederland. Traditiegetrouw worden dan de Open Monumentendagen gehouden. Dit jaar zijn ze op zaterdag 10 en zondag 11 september. Aan keuze geen gebrek in Hengelo en omgeving. Zo is museumboerderij Wendezoele geopend. “In Hengelo zijn er zestien locaties”, zegt medeorganisator Hans Beerens.  

HENGELO - Het is voor menigeen een jaarlijks terugkerend uitje: belangstellenden gaan in hun eigen woonplaats monumenten bekijken. Die zijn geopend en de entree is gratis op de Open Monumentendagen. Voor extra activiteiten als rondleidingen, workshops of lezingen kan echter wel een bijdrage gevraagd worden. Dit jaar zijn de Open Monumentendagen op 10 en 11 september. Het doel is om aandacht te vragen voor het cultureel erfgoed in Nederland. In Hengelo gebeurt op zestien locaties. “Maar in Hengelo is de Open Monumentendag alleen op zaterdag. Met uitzondering van de begraafplaatsen. Die zijn zondag geopend. We kunnen niet alleen op zaterdag in Hengelo deze Open Monumentendag houden. De joodse begraafplaats is dan vanwege sabbat niet toegankelijk”, zegt Beerens. Ook in omliggende plaatsen zijn monumenten geopend. Zoals Erve Brinkcate van museumboerderij Wendezoele in Ambt-Delden. “Het is een van de best bewaard gebleven boerderijen van landgoed Twickel. Het monumentale Erve Brinkcate is uit 1859. De boerderij is ingericht als museumboerderij en gelegen tussen akkers, tuinen en een boomgaard. Het is een heerlijke plek om het boerenleven van vroeger te ontdekken of even te relaxen. Kinderen vinden het prachtig. Vooral omdat er ook buiten zoveel te ontdekken is”, aldus Diane Wolkorte van museumboerderij Wendezoele. Belangstellenden zijn beide dagen welkom van 13.30 tot 17 uur. In Hengelo zijn de monumenten op 10 september van 11 tot 16 uur te bezichtigen. 

Lees elders en volgende week in deze krant meer over de Open Monumentendag in Hengelo.

Duurzaamheid is het thema van de Open Monumentendag dit jaar in Hengelo. In totaal kunnen er zestien locaties in deze stad bezocht worden waaronder roeivereniging Tubantia, het Tuindorpbad, museum Thales, museum Hengelo, kabouterhuisje Bloemenbuurt en enkele begraafplaatsen. De officiële opening 10 september is om 10 uur bij Museum Hengelo aan de Beekstraat 51. De afsluiting is om 16.30 uur bij het waterorgel van de vijver Bataafse Kamp.

Duurzaamheid is het thema in Hengelo

Cultureel erfgoed onder de aandacht brengen

Stefan Wegdam

Afbeelding