Afbeelding
Foto:

Geschiedenis van Hengelo

Hengelo toen&nu


HENGELO - Seksueel geweld heeft grote persoonlijke consequenties, maar ook een enorme maatschappelijke impact. Om hierin verandering te brengen, gaven hulpverleners van De Beuk voorlichting zowel bij de politie als bij andere instanties. De hulpverleners stonden bekend om hun onorthodoxe aanpak, waardoor steeds meer vrouwen uit de wijde omtrek een beroep op hen deden. In het juninummer schrijft Gerda Nater het derde deel over feminisme en vrouwenhulpverlening in Nederland en Hengelo. Deze keer behandelt zij De Beuk in de periode van 1982 tot 2002. De Hengelose Stichting De Beuk werd op 1 juli 1982 officieel geopend. Het staat bekend als het eerste initiatief in Overijssel voor een centrum voor vrouwenhulpverlening. Uniek was de vernieuwende ‘fysieke’ aanpak om cliënten te stimuleren zich te uiten en hiermee hun autonomie en probleemoplossend vermogen te vergroten. In het artikel leest u alles over het hoe en waarom.

Jos Schwertasek schrijft in zijn artikel ‘De geschiedenis van de familie Gaalman’ over vijf generaties kleermakers. Bijna tweehonderd jaar lang was de firma Gaalman een familiebedrijf dat van vader op zoon, kleinzoon en achterkleinzoon overging. Schwertasek schertst een mooi beeld over de geschiedenis van het Hengelose familiebedrijf.  

Ruim honderd jaar Avondrust wordt beschreven door Marinus van Rooij. In het artikel richt hij zich voornamelijk op de situaties in 1920, die heel anders waren dan in 2021. Want anno 2021 is het normaal geworden dat de wat oudere senioren hun laatste jaren willen doorbrengen in een seniorenappartement, of dat zij die verzorging nodig hebben op advies van een arts en geplaatst kunnen worden in een verzorgingshuis. Honderd jaar geleden was die situatie beduidend anders, zo laat Van Rooij in zijn artikel weten.

Op de Markelose berg staat sinds 1953 het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel, ter ere van het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog. In het artikel ‘De razzia van 25 juni 1941 op communisten in Hengelo’ gaat drs. Johan Thüss dieper in op het gedenkteken voor alle omgekomen verzetsstrijders in Overijssel. Op het uit drie zuilen bestaande monument zijn de namen van 470 omgekomen verzetsmensen uit Overijssel aangebracht. Diezelfde drs. Johan Thüss blijft ook in zijn artikel ‘Machiel Paulus de Bruin, gemeenteraadslid voor de CPN’ qua onderwerp nog een keer in de Tweede Wereldoorlog. Op woensdag 25 juni 1941 werd De Bruin met zeven partijgenoten in Hengelo opgepakt. Op de lijst die de Gestapo hanteerde voor het arresteren van staatsgevaarlijke elementen staat De Bruin omschreven als een ‘sehr activ, Sekretär und Kassenführer der CPN’.


Bert Engelsman schrijft over het Dikkers' koperwerk (art nouveaustijl) dat Museum Hengelo aan het Drents Museum in Assen voor een grote tentoonstelling over Johanna van Eijbergen heeft uitgeleend. De kunstenares heeft het koperwerk ontworpen en vervaardigd in de ateliers van Dikkers. De bijzondere tentoonstelling is in Assen te zien van 16 april tot 18 september.

Verder in het juninummer onder meer een artikel over mw. drs. M.M.G. (Madelieve) Janssen-de Waele, kunsthistorica, en Gerrit Welberg die over de geschiedenis van het erf Wesroolf schrijft.


Hengelo toen&nu verschijnt zesmaal per jaar en is te koop in Museum Hengelo, Beekstraat 51 en The Read Shop, Markt 2. Prijs € 4,50.

Gerrit ter Welle