Voordat iemand nachtlenzen krijgt, wordt de exacte vorm van het hoornvlies in kaart gebracht met speciale apparatuur.
Voordat iemand nachtlenzen krijgt, wordt de exacte vorm van het hoornvlies in kaart gebracht met speciale apparatuur. Foto:

Uw vertrouwde opticien in de buurt

Even testen. Die auto op de parkeerplaats, wat is het kenteken? En de eerste regel van dat affiche boven die winkel? Voor sommige mensen blijft het ontcijferen van informatie veraf een ware opgave. Een bril of lenzen kunnen dan de oplossing zijn. Sinds een aantal jaren is daar in relatieve stilte een andere optie bijgekomen, nachtlenzen. Het zijn lenzen die ‘s nachts het hoornvlies masseren en vlakker maken, zodat je overdag beter en scherp kunt zien. 

HENGELO - Tovenarij? Contactlensspecialist Frans van Garling snapt dat mensen dat denken. “Maar dat is het niet. Het hoornvlies wordt door de druk van de nachtlens afgevlakt. Daardoor wordt het zicht scherper.” Voordat iemand nachtlenzen krijgt, wordt de exacte vorm van het hoornvlies in kaart gebracht. Hiervoor heeft Frans de nieuwste speciale apparatuur, waarmee hij het oppervlakte van het hoornvlies kan scannen. “Op basis van de beelden die ik daarmee maak kan ik de lenzen aanmeten en de resultaten bijstellen. Voor mensen die geen bril willen dragen of klachten hebben met zachte lenzen, kunnen dergelijke nachtlenzen een uitkomst zijn.”

Niet iedereen kan nachtlenzen dragen. Het is alleen voor mensen die bijziend zijn (dichtbij goed zicht, veraf niet) en alleen mogelijk voor sterktes tot ongeveer -4.00. Soms lenen ogen zich niet voor nachtlenzen omdat het hoornvlies te bol is. Daarnaast is het belangrijk dat je de aanbevolen vloeistoffen aanschaft. De hygiëne en juiste verzorging van nachtlenzen zijn uitermate belangrijk. 


Wanneer je geen nachtlenzen kunt dragen kun je er altijd voor kiezen zachte- of harde contactlenzen te gaan dragen. Wanneer je ervoor kiest een bril te gaan dragen, dan ben je nog steeds op het juiste adres. Bij Pearle is een oogmeting onderdeel van een Goed Zicht Gesprek. Dit is een vrijblijvend gesprek met een van onze opticiens, bestaande uit een intakegesprek, een oogmeting en een persoonlijk advies over de beste kijkoplossing. "In het Goed Zicht gesprek staan jouw ogen centraal, maar nemen we ook de tijd om te ontdekken wie jij bent en welke kijkoplossing het beste bij jouw leefstijl past. We luisteren graag naar wat je ogen te vertellen hebben. U kunt gemakkelijk online een afspraak maken op pearle.nl of belt u ons gerust."

Pen