Een bij op een zogeheten Overblijvende ossentong.
Een bij op een zogeheten Overblijvende ossentong. Foto:

Educatieve wandeling in binnenstad

HENGELO - Er is een leerzame wandeling door de binnenstad op zondag 5 juni. "Hebt u altijd al meer willen weten over de binnenstad? Loop dan mee door het oude centrum van Hengelo in een boeiende, gezellige en gevarieerde stadswandeling. Ontdek waarom Hengelo is zoals het is en ervaar hoe bijzonder de stad is. Start- en eindpunt het Lambooijhuis, dus niet bij het museum", laat de organisatie weten. Aanvang 14 uur. Eenmaal terug in het Lambooijhuis staat de koffie klaar. Deelname € 5. Kinderen tot en met 18 jaar gratis. Donateurs € 2,50. Gelieve cash betalen.  "Circa 200 miljoen jaar geleden golfde op de plaats waar Hengelo nu ligt de zee. Dit verklaart de aanwezigheid van zout in de bodem en de latere zoutindustrie. Het oudste spoor van menselijke aanwezigheid is een schedelkap van de eerste mens, hier gevonden, en is circa 4.500 jaar oud. De stadswandeling start bij het Lambooijhuis en leidt langs meerdere bekende en minder bekende historische punten in het oude centrum van Hengelo. Onder meer langs de plek waar het ooit begon (Huys Hengelo), langs misschien wel de oudste begraafplaats van Nederland en het eerste Lambertuskerkje. Vervolgens wandelen we naar de plek waar vroeger de tol aan de Deldenerstraat was, de Waterstaatskerk, het dr. Poolhuis (woning van de eerste huisarts van Hengelo), café ’t Neutje (oudste café in Hengelo) en het  Wilmink – Van Benthemhuis, Museum Hengelo. We vervolgen de wandeling naar het meer moderne Hengelo, de markt, de Lambertusbasiliek en het stadhuis. De wandeling eindigt bij het Lambooijhuis. In dit fraaie historische huis hangt een zelfportret van Theo Wolvecamp." Start- en eindpunt: Lambooijhuis. Langestraat 37. Zondag 5 juni 14 uur. 

Lezing over Norbert Olthuis 

HENGELO - Er is een lezing vrijdag 3 juni over Norbert Olthuis door Maarten Frankenhuis. Olthuis was Tukker in hart en nieren. "Niets vond hij fijner dan wanneer ik (Maarten Frankenhuis, red.) op bezoek kwam en wij in het Twents konden schertsen en kletsen. In mijn presentatie ga ik dieper in op zijn flamboyante leefwijze in zijn propvolle en rommelig ingerichte atelier met duizenden tekeningen, schilderijen, boeken en tal van creatieve en vaak bizarre kunstuitingen. De belevenissen rond de afwerking van zijn nalatenschap zijn een verhaal op zich. Met een overweldigende hoeveelheid illustratief beeldmateriaal zult u het gevoel krijgen zelf deel uit te maken van de collectie Olthuis. Aan de lezing is een expositie verbonden." ‘Ik ben een kunstenaar zonder boek’, zei Olthuis vaak. "Stilletjes droomde hij van een bescheiden Olthuis-boekje dat naast de grote boeken van Grünewald, Jeroen Bosch, Rembrandt en Da Vinci in de kast zou staan, kunstenaars die hij bewonderde en in wiens goede gezelschap hij graag verkeerde. Toen hij tijdens de oorlogsjaren als leerling-metaalbewerker bij Stork werkte om zich aan de ‘Arbeitseinsatz’ te onttrekken, zat hij daar al eindeloos te tekenen. Na beëindiging van de bezetting werd hij door zijn hoogste baas, Charles Stork, die onder de indruk van zijn tekentalent was, ontboden. Dankzij hem kon Olthuis zich in Amsterdam vestigen en een vier jarige tekenopleiding volgen. Olthuis was portretschilder maar bovenal een gepassioneerd tekenaar en een bevlogen docent aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In een oud schoolgebouw aan de Lauriergracht in Amsterdam, woonde hij in zijn atelier te midden van zijn werk en alle dingen die hij door de jaren heen om zich heen verzameld had; boeken, tekeningen, en kunstreproducties, etnografica, stenen, schelpen. En boven de oude oliekachel hing een fascinerend tableau van gedroogde sinaasappelschillen.  Olthuis kon wat hij zag treffend op papier zetten, waarbij hij alle aspecten van de tekentechniek optimaal inzette. Hij werkte in inkt en tekende veel met houtskool en grafiet." Voor zover bekend heeft Olthuis nooit officieel geëxposeerd, waardoor hij ook geen naam als kunstenaar heeft kunnen en misschien ook niet willen maken. Niettemin is werk van hem wel opgenomen in de collecties van het Teylersmuseum in Haarlem, het Henriëtte Polak-Museum in Zutphen en het Prentenkabinet van het Rijksmuseum te Amsterdam. De lezing is vrijdag 3 juni en wordt tweemaal gehouden. Om 14.30 uur, daarna 19.30 uur. Auditorium Museum, Beekstraat 51. Prijs: € 5. Donateurs € 3. Plaats reserveren 074-2594216 of info@museumhengelo.nl

Lezing over wilde flora 

HENGELO - Er is 31 mei een lezing over stoepplanten en wilde flora. "Vooral onder de naam stoepplantjes staat de wilde flora in het stedelijke gebied op dit moment volop in de belangstelling. Uit de landelijke overzichten blijkt dat zo'n 75 procent van de wilde planten in Nederland in de stedelijke omgeving voorkomt en dat geldt ook voor Hengelo. Deze wilde planten zijn een mix van soorten die er al lang groeien en van soorten die er recent zijn gekomen, neofyten. Deze laatste groep groeit snel en ook in Hengelo. KNNV Hengelo-Oldenzaal houdt samen met het NIVON op dinsdag 31 mei een lezing over dit onderwerp. Aan de hand van een flink aantal voorbeelden, vooral uit Hengelo, worden verschillende aspecten van de stadsflora behandeld. De lezing begint om 20 uur in het NIVON-centrum aan de Lodewijkstraat 1 en wordt gegeven door Jan Zwienenberg. Entree: zes euro. Leden krijgen een euro korting.