Het eeuwfeest was een bekroning voor de vele inzet voor de gemeenschap.
Het eeuwfeest was een bekroning voor de vele inzet voor de gemeenschap. Foto:

Volksuniversiteit Hengelo 100 jaar!

De Volksuniversiteit Hengelo nam vrijdagmiddag 20 mei met trots de zilveren Erepenning van de gemeente Hengelo in ontvangst. Wethouder Claudio Bruggink overhandigde de penning namens het college van B&W in de Gieterij (ROC van Twente). Dit gebeurde bij gelegenheid van het eeuwfeest van de Volksuniversiteit Hengelo. Men zet zich al 100 jaar in voor de Hengelose gemeenschap, wat zeker waardering verdient.

HENGELO - Dit jubileum werd een klein jaar later gevierd dan aanvankelijk de bedoeling was, omdat het vanwege de eerdere coronabeperkingen niet door kon gaan. De middag werd gepresenteerd door Evelien Harberink. Er waren enkele officiële toespraken, er was live muziek en Harry Nijhuis had een inspirerende bijdrage over de Twentse taal en cultuur.


'Het gewone volk'
Ruim honderd jaar geleden begon de Stichting Volksuniversiteit Hengelo e.o. officieel voor ‘het gewone’ volk cursussen te verzorgen. De Volksuniversiteit had bij de oprichting zichzelf ten doel gesteld Hengeloërs te ontwikkelen, te verrijken en te verdiepen met kennis. En dat doel is tot op de dag van vandaag niet veranderd. Tegenwoordig heeft de Volksuniversiteit zich volgens wethouder Bruggink ontwikkeld tot een moderne organisatie met wortels in het verleden. Het is een onderwijsinstelling waar nieuwsgierigheid de belangrijkste vereiste is, een vooropleiding of diploma is niet nodig voor het volgen van een cursus en deze honderd jaar oude formule werkt nog steeds.


Oorlogsjaren
In het jaar van de opening telde de Volksuniversiteit enkele tientallen cursisten. Naarmate de jaren vorderden, nam het cursistenaantal toe en steeg ook het cursusaanbod. In de Tweede Wereldoorlog kreeg de Volksuniversiteit te maken met allerlei voorschriften van de bezetter. Zo mochten er geen Joden worden toegelaten. Aangezien dit onbespreekbaar was voor de Volksuniversiteit kwam er in 1941 tijdelijk een einde aan de activiteiten. Na de bevrijding pakte de Volksuniversiteit de draad al snel weer op en tien jaar later, bij het 35-jarige bestaan, hadden zich alweer 1.500 cursisten ingeschreven.

Ook de redactie van Hengelo's Weekblad feliciteert de Volksuniversiteit Hengelo en de medewerkers graag met dit bijzondere jubileum! We danken hen ook voor de fijne samenwerking de afgelopen jaren.

Pen
Afbeelding