De biljarters Ben Hilverink, Frits Dijkstra, Bert Boes en Jan Tilmans.
De biljarters Ben Hilverink, Frits Dijkstra, Bert Boes en Jan Tilmans. Foto:

Kort nieuws

Kunst op de vijver 

HENGELO - Stichting Bernhards Ontmoeting organiseert de expositie Kunst op de vijver. Dat gebeurt voor de vijfde keer. Binnen het thema ‘Op het water’ is een expositie samengesteld van werken die samen een ode aan de natuur vormen. De expositie is van 21 mei tot 1 oktober te zien in het Prins Bernhardplantsoen. Lara Vos is, samen met Frits en Katja Roemeling, curator van deze expositie. Zij is tevens één van de deelnemende kunstenaars. Onder het motto ‘framing nature’ zijn vier kunstenaars uit de regio uitgenodigd voor Kunst op de vijver geïnspireerd te raken door de natuur. De werken verbeelden het thema ‘Op het water’ en zijn elk onder het motto ‘framing nature’, op een heel eigen wijze van metaal, glas of hout gemaakt. Werken die zowel krachtig, open als subtiel kunnen zijn, tot werk dat niet zomaar in een hokje past. Al eeuwenlang worden kunstenaars geïnspireerd door de natuur. Waar kunst en natuur samenkomen, gebeurt iets. Kunst in de natuur roept, of je het nu mooi vindt of niet, reacties op. Je wordt uitgedaagd stil te staan en na te denken, waar je anders was doorgelopen of doorgefietst. De vier kunstenaars die met het thema van de expositie ‘Op het Water’ aan de slag zijn gegaan, zijn Lotje Lussanet, Mirjan Koldewey, Hans Nijmeijer en Lara Vos. De objecten van Mirjan Koldewey worden in grote mate geïnspireerd door de natuur. Alles bepalende lijnen, veelal organische vormen, zijn de dragers van haar werk, waaraan eenvoud ten grondslag ligt. Hans Nijmeijer is vanuit zijn gekte voor natuur, bomen en hout, zich steeds meer toe gaan leggen op het maken van houten sculpturen waarmee hij bomen een tweede leven geeft. Voor Lotje de Lussanet is vruchtbaarheid als metafoor voor de evolutie van natuur en beschaving, een terugkerend thema in haar werk. De beelden van Lara Vos zijn eigenzinnig en volkomen intuïtief, en zijn niet aan tijd of plaats gebonden, ze lijken voort te komen uit een soort oergevoel. Het materiaal is altijd koper en zink. 

Silke Veld winnaar Open Podium 

HENGELO - Silke Veld heeft Open Podium Twente gewonnen. Zaterdag streden tien finaleacts om de hoofdprijs van Open Podium Twente. Silke Veld ging er, samen met haar band, met de eerste juryprijs vandoor: de wisseltrofee en de hoofdprijs van € 2.500. De tweede juryprijs was voor dansgezelschap Iron van Dansstudio X-DANCE en Trapdoorman kreeg van de jury de derde prijs. Na twee voorrondes en twee halve finales gingen tien finalisten de strijd met elkaar aan. De vakjury, bestaande uit Adriaan Luteijn (artistiek manager Introdans), Johanneke ter Stege (muzikant en dichter) en Daniel van Klaveren (artistiek directeur Theater Sonnevanck), wees in deze finale de winnaars van de juryprijzen aan. Zij kenden de eerste prijs toe aan Silke Veld. Van Klaveren: “Vanaf het eerste moment communiceerde ze direct met de zaal. Ze kan zowel opzwepend uitpakken als ontroeren met persoonlijke teksten.” Naast de juryprijs kreeg Silke ook de stem van het publiek met de derde publieksprijs. Dansgroep Iron was ook een dubbele winnaar: zij kregen zowel van de vakjury als het publiek de tweede prijs. Luteijn: “Deze act werd spannend opgebouwd en explodeerde daarna. Een precieze uitvoering en perfecte beheersing en een goede podiumpresentatie.” De derde publieksprijs was voor de 13-jarige zangers Azra. De derde juryprijs ging naar Trapdoorman (Luuk van de Schepop). Hij verraste de jury met originaliteit en 'retestrak' spel, aldus Johanneke ter Stege. De publieksprijzen van € 100, € 250 en € 500 zijn beschikbaar gesteld door Podion, een zakelijk netwerk met een warm hart voor theater, kunst en cultuur en een hart voor jong talent. De juryprijzen van € 500, € 1.000 en € 2.500 werden gesponsord door coöperatieve Rabobank en werden overhandigd door Robin Geerdink. 

Finaledag gymnastiek

BORNE - In sporthal ’t Wooldrik aan de Bornerbroeksestraat in Borne worden zaterdag 21 mei de finales gehouden van de Overijsselse gymnastiekcompetitie en turncompetitie. De organisatie van deze finales is in handen van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) District Oost Regio Overijssel. Deze wordt daarin bijgestaan door ongeveer 50 vrijwilligers van de deelnemende gymnastiekverenigingen. In elke leeftijdscategorie is het Overijssels kampioenschap te behalen. Aan de finalewedstrijden in Borne nemen in totaal 23 teams van vijf verenigingen met ruim 200 gymnasten deel. De deelnemende verenigingen zijn Triade uit Almelo, Trios uit Hengelo, Vlugheid en Kracht uit Haaksbergen, DOS’19 uit Denekamp en Avanti Wilskracht uit Glanerbrug. Zowel in de ochtenduren als 's middags zijn er finales. 

Toernooi valt in de smaak 

HENGELO - Het Rotary Streetscoccertoernooi was een succes. "De strip op vliegveld Twenthe evenementenlocatie was een perfecte locatie. En het weer was  fantastisch. Drie dagen lang voetbalden de leerlingen tijdens het Rotary Streetsoccertoernooi voor twee goede doelen: Jeugdfonds Sport en Cultuur en stichting Special Heroes. Beide doelen kregen een bedrag van € 7276,83 overhandigd. Dit jaar deden 116 teams uit de groepen 6, 7 en 8 van 21 Hengelose basisscholen mee. Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie, lesgeld voor kinderen  uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen. Special Heroes laat kinderen en jongeren met een beperking ervaren hoe leuk sport en cultuur kunnen zijn. Het is een stimuleringsprogramma voor leerlingen in het speciaal onderwijs, het speciaal basisonderwijs en op praktijkscholen. Uitslagen op: www.tournify.nl/live/streetsoccer2022/schedule..

Biljarttitel Tubantia 

HENGELO - BC Tubantia 1 heeft overtuigend beslag gelegd op het kampioenschap van de Hengelose seniorenbiljarters, verenigd in de HVSB. Met een voorsprong van 49 punten was er geen sprake van concurrentie. BC Tubantiia 2 plaatste zich als tweede met slechts twee punten voorsprong op de nummer drie: BC Drilscholten 1. Hekkensluiter is BC Wilhelminaschool 1.

Afbeelding