Casper Erné: ''Als toezichthouder en boa zet je je in voor de leefbaarheid en veiligheid van je gebied.''
Casper Erné: ''Als toezichthouder en boa zet je je in voor de leefbaarheid en veiligheid van je gebied.'' Foto:

'Ik ga er niet met gestrekt been in'

Buitengewoon opsporingsambtenaar Casper Erné krijgt vaker dan vroeger lelijke woorden naar zijn hoofd geslingerd. Dan is het de kunst rustig te blijven en binnen een paar seconden de situatie in te schatten: "Ik vraag me altijd af: is de overtreding te ernstig of kan ik het met een waarschuwing af?” Hij kijkt ook terug op de coronacrisis.

HENGELO - Casper: "Als toezichthouder en boa zet je je in voor de leefbaarheid en veiligheid van je gebied, in mijn geval de wijk Hasseler Es. Als mensen hun hondenpoep niet opruimen, zich niet aan corona- of verkeersregels houden of foutparkeren, zijn ze in overtreding en riskeren ze een bekeuring. Als het moet dan moet het, maar dat is niet mijn uitgangspunt. Ik ga er niet met gestrekt been in. Wat bereik je als je meteen zegt: ‘dit mag niet, dat mag niet'? Ik probeer steeds het gesprek aan te gaan.” Casper is met zijn 56 jaar zeker geen groentje. Hij heeft verschillende functies gehad binnen en buiten de gemeente. Daarnaast deed hij als klein jochie al vrijwilligerswerk bij de kinderboerderij. Hij verzorgde de dieren en leerde observeren. Niet alleen het gedrag van dieren, maar ook dat van mensen. De kennis en kunde die hij in de loop er jaren opdeed, komen goed van pas als boa.

De sluiting van horeca tijdens de lockdown, leidde tot bijzondere situaties. Zo stuitten Casper en zijn collega meerdere malen op mensen die seks hadden op openbare plekken. Bijvoorbeeld in een auto, of op een begraafplaats "Op een begraafplaats, dat is toch compleet respectloos?” zegt Erné verontwaardigd. "Dat heb ik die jongen ook geprobeerd duidelijk te maken. Hij doet het vast niet nog eens.” Geregeld moest hij controleren bij ondernemers. Doet een ondernemer iets niet volgens de regels, dan wordt deze daar op aangesproken en gewaarschuwd. Daarna krijgt de ondernemer tijd om het alsnog voor elkaar te maken.

Gebeurt dat niet, dan volgen een waarschuwing, proces-verbaal en mogelijk bestuurlijke boete. Daarover beslissen uiteindelijk de gemeentelijke juristen.

Afbeelding