Een jurylid beoordeelt foto's op een clubavond.
Een jurylid beoordeelt foto's op een clubavond.

Fotoclub HAFV viert dit jaar eeuwfeest

Algemeen

De Hengelose Amateur Fotografen Vereniging (HAFV) bestaat honderd jaar. Het jubileum laat de club niet onopgemerkt voorbij gaan. “We hebben een open avond, een grote fotowedstrijd en een expositie later dit jaar”, zegt Monique Uiterwijk namens de jubileumcommissie van HAFV. 

HENGELO - HAFV wil de club dit jaar voor het voetlicht brengen. De jubileumcommissie heeft zich gebogen over de organisatie van meerdere activiteiten. Zowel voor leden als niet-leden wordt een en ander georganiseerd. De activiteiten worden uitgesmeerd over dit jubileumjaar. Volgende week is er een open avond. Belangstellenden zijn welkom in het clubgebouw van voetbalvereniging Juliana’32 aan de Zwavertsweg. “Er is een open avond op maandag 11 april van 20 tot 22 uur. Iedereen kan langskomen om te zien wat we allemaal doen bij onze vereniging”, zegt Uiterwijk. Inmiddels is ook een fotowedstrijd begonnen. Iedereen kan meedoen. “De fotowedstrijd duurt tot 1 juli en heet ‘Beeldbepalend Hengelo.’ Mensen in Hengelo kunnen hun favoriete plekje fotograferen. De mooiste foto’s worden in oktober tentoongesteld. Dat gebeurt op het evenementenplein voor het stadhuis”, laat Uiterwijk weten. HAFV is opgericht in maart 1922. Fotografie was destijds niet voor iedereen weggelegd. “Het was een elitaire club mannen, die zich kon permitteren om de dure technische apparatuur te kopen.” Ook het afdrukken kostte uiteraard geld. “Dat was destijds een dure aangelegenheid. De eerste decennia bestond de fotoclub uitsluitend uit mannen, die niet onverdienstelijk fotografeerden. De heren Staal, Bijlstra, Mersel en Speekhout sleepten vaak landelijke prijzen in de wacht, met name met landschappen en stillevens. Enkele van de toenmalige HAFV-leden stonden zelfs aan de wieg van de landelijke fotobond, die overigens ook honderd jaar bestaat”, weet Uiterwijk. De wijze waarop wordt gefotografeerd, is niet veranderd in de afgelopen eeuw. “De apparatuur waarmee we de beelden vastleggen, is echter wel een wereld van verschil met honderd jaar geleden. Nu zit het fototoestel in de broekzak en kun je er ook mee telefoneren. De donkere kamer is verruild voor een plek in de woonkamer. Nu ontwikkel je de foto’s in een digitaal programma, met een kopje koffie naast je toetsenbord. De techniek van het fotograferen is meer naar de achtergrond geraakt”, weet Uiterwijk. HAFV had in de jaren ‘60 een recordaantal van zeventig leden. “Momenteel hebben we dertig mannen en vrouwen van wie er enkelen al meer dan een kwart eeuw lid zijn. We komen om de twee weken bijeen om foto’s te laten bespreken door juryleden. Ook gaan we gezamenlijk op pad om te fotograferen.” De clubavonden zijn op maandag bij Juliana’32. 

Buitenexpositie
“In oktober gaan we foto’s op spandoeken exposeren op het evenementenplein voor het stadhuis. Van 2 tot en met 27 oktober.

hafv.nl/de-jubileum-wedstrijd

Stefan Wegdam

‘Mensen kunnen hun favoriete plekje fotograferen’

Afbeelding