Anders toont enkele van zijn kleurrijke werken. Hij is één van de deelnemers aan de Art Brut Biënnale dit jaar.
Anders toont enkele van zijn kleurrijke werken. Hij is één van de deelnemers aan de Art Brut Biënnale dit jaar.

Anders presenteert zich op de Art Brut Biënnale

Algemeen

De Stichting Art Brut Biënnale in Hengelo is druk in de weer met de voorbereidingen van de tweejaarlijkse kunstmanifestatie Art Brut Biënnale. Deze zal dit jaar gehouden worden van 14 tot en met 22 mei, waarbij kunstwerken te zien zijn in het voormalige V&D-pand in het stadshart.

HENGELO - De deelnemende kunstenaars krijgen de gelegenheid om de door hen gemaakte kunstwerken te presenteren aan een breed publiek. De deelnemers zijn cliënten met één of meerdere beperkingen. Voor hen deelname ook een stukje erkenning, hérkenning en waardering.


Het initiatief komt mede vanuit de ateliers van diverse zorginstellingen in Twente. Iemand herkennen aan het door hem of haar gemaakte kunstwerk is een moeilijke verkenning; een ontdekkingstocht. Mijn ontdekkingstocht begon destijds op een bijzondere wijze. Het was volle bak in stadstheater De Bond in Oldenzaal. Ik zit graag op de eerste rij; ook anderen zij hier liefhebber van. Op de planken stond de Twentse cabaretier Thijs Kemperink. Met zijn act kreeg hij de lachers op zijn hand.


 Mijn lach komt minder dan een kwart seconde na de lach van iemand anders op de eerste rij. Bij herhaling ligt hij mij voor. Ik kan het dan ook niet laten om opzij te kijken. Ik zie een jongeman met pretoogjes achter een donkere bril. Het is pauze en ik wil met hem in gesprek over zijn snelle, spontane reacties en zijn aanstekelijke lach. Hier leg ik mijn eerste contacten met Anders. Ondanks corona en de tijdelijke sluiting van het Stadstheater blijven we in contact. Anders uit zich met zijn kleurrijke schilderwerken op zijn Facebookpagina en af en toe bezoek ik hem.


Mijn nieuwsgierigheid in de mens Anders was gewekt en hij maakt mij deelgenoot van zijn aangeboren beperkingen. Het gaat te ver om alle ongemakken die hij bij de geboorte heeft meegekregen te noemen. Hij is dapper, strijdvaardig en in staat om vele tegenslagen te overwinnen; daar is hij mee gezegend. Anders straalt veerkracht en blijheid uit; ook in zijn kunst. Inspirerend, zeker voor de mensen om hem heen.
 

Obstakels? Welnee; want zijn karakter is opgewekt, vrolijk en intelligent. En dan verneem ik dat hij een gewaardeerd lid is van de ‘denktank’ die de voorbereidingen treft voor de kunstmanifestatie Art Brut Biënnale 2022 in Hengelo. Zijn kapper en andere Oldenzalers met mij, weten van Anders zijn kunstuitingen. Maar ook u geachte lezer wil ik deelgenoot maken. Anders Brinksma verdient een podium, daarom doet zijn werk mee met de tentoonstelling Art Brut Biënnale 2022. Zijn schilderijen zijn zonder ingewikkelde details. Voor de toekijker duidelijk herkenbare onderwerpen. Een boom, een berg, een huis, maar altijd mooi van kleur. Warme en gloedvolle presentaties, ontwapenend en direct. De belichaming van wat kunst is, dat spreekt voor mij althans. En hopelijk ook voor de vele kunstliefhebbers die de Art Brut Biënnale 2022 in Hengelo bezoeken. Kijk ook op: www.artbrutbiennale.nl

door Martin Meijerink

Pen
Afbeelding