Een overvliegende eend.
Een overvliegende eend.

Genieten van vogelleven Kristalbad

Algemeen

Het was tijdens de coronapandemie voor menigeen een mooi tijdverdrijf: genieten van wat de natuur in de nabije omgeving te bieden heeft. Er werd volop gewandeld en vogels gespot. Dat gebeurde op eigen houtje. Want excursies werden afgelast. Nu kunnen er weer onder leiding van gidsen excursies gehouden worden. Landschap Overijssel doet dat ook. Liefhebbers kunnen woensdagochtend 6 april vogels spotten in het Kristalbad. Grote kans dat er veel vogels te zien zijn. Het broedseizoen is begonnen en er is nog niet veel blad aan de bomen. Dat maakt het spotten gemakkelijker.

HENGELO - Twente kent meerdere mooie natuurgebieden. Er is onder meer veen, heide en bos. De leefgebieden trekken verschillende soorten vogels. Het Kristalbad tussen Hengelo en Enschede is volgens Landschap Overijssel ‘een bijzonder stukje nieuwe natuur.’ Het is een waterrijk gebied. “Het is niet alleen een plek waar overtallig regenwater, douchewater en afwaswater wordt opgevangen en gefilterd. Het Kristalbad is ook een geliefde plek bij vogels. In de lente spot je hier heel veel soorten zoals de fuut, tafeleend, dodaars, knobbelzwaan en ijsvogels”, laat Landschap Overijssel weten. Nu zijn de vogels actief. Het broedseizoen is begonnen. Vogels bakenen hun territorium af. Ze dulden geen concurrenten in de buurt. “In deze excursie proberen we deze vogels en nog vele andere soorten te ontdekken. De gidsen vertellen over de vogels en het Kristalbad. Welke ontwikkelingen zijn er? Welke dieren leven hier nog meer?” Op deze vragen geven ze antwoord. Landschap Overijssel adviseert de deelnemers een verrekijker mee te nemen en stevige laarzen aan te trekken. De excursie ‘Vogels in het Kristalbad’ op woensdag 6 april begint om 9.00 uur en duurt ongeveer 1,5 uur. Landschap Overijssel hoopt met de organisatie van excursies ook donateurs te werven. “Donateur worden is een prachtige manier om het werk van Landschap Overijssel te steunen. Hoe meer mensen betrokken zijn bij ons landschap, hoe beter wij het kunnen beschermen.”

landschapoverijssel.nl

Deelname bedraagt vijf euro per volwassene en drie euro per kind. Als je donateur bent van Landschap Overijssel, dan kun je op vertoon van de donateurspas gratis mee. Tip: laarzen of waterdichte bergschoenen. Aanmelden is noodzakelijk om de groepsgrootte te beperken. Dat kan via de website.

www.landschapoverijssel.nl/activiteiten

Aanmelden is noodzakelijk

‘In de lente spot je hier heel veel soorten vogels’

door Stefan Wegdam

Afbeelding