Bijna de voltallige cast van 'Overtijd', tijdens een van de vele repetities in hun eigen oefenruimte aan de Torenlaan. (Foto: Linda Meijer)
Bijna de voltallige cast van 'Overtijd', tijdens een van de vele repetities in hun eigen oefenruimte aan de Torenlaan. (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

Twents Theater twee jaar overtijd

Na twee keer te zijn uitgesteld, is het dan eindelijk zover; de nieuwe voorstelling van het Twents Theater (voorheen Stork Nus) komt eraan met al toepasselijke titel ‘Overtijd’!

HENGELO – De eerste voorbereidingen stammen al uit oktober 2019. “Klopt, het script was toen al geschreven door Robert Kerkhoff en we waren er in maart 2020 helemaal klaar voor”, legt regisseur Gerrit Egbertzen ons uit. We weten allemaal wat er toen gebeurde. “In 2021 van hetzelfde laken een pak. Het leek toen echt te gaan lukken, maar de tweede lockdown gooide wederom roet in het eten. We hebben het spel de laatste twee jaar zeker kunnen perfectioneren, maar twee keer uitstel bracht ook de nodige problemen met zich mee. Acteurs die hun privé-agenda’s hadden vrijgemaakt voor april 2020, dan wel april 2021, waren dit jaar soms verhinderd. Dat betekende dan dat andere mensen hun rol alsnog moesten overnemen”.


Dit gold ook voor Jeanette Siebelt (69), die door verhindering van collega Sandra ineens de rol van Annie onder de knie moest krijgen. “Ik speel Annie, de vriendin van Stien, maar hun vriendschap wordt dit keer danig op de proef gesteld door allerlei misverstanden en foute aannames.” Jeanette doet al meer dan 45 jaar meer aan dit theatergezelschap en kan rustig tot de harde kern worden gerekend. “Ik ben begonnen in het ballet, maar deed en doe ook altijd veel dingen achter de schermen.” Jeannettes specialiteiten: pruiken, snorren en baarden! Van een ordinaire plaksnor via een feestwinkel wil ze dan ook niets weten. “Die maak ik allemaal met de hand, haar voor haar wordt deze op een stukje tule gecreëerd!”

Er doen dit jaar elf spelers mee en daarnaast nog eens twintig mensen aan zangers, ballet en extra hulp achter de schermen. Het enorme draaiboek verraadt de militaire precisie waarmee dit gezelschap te werk gaat. Elk karakter, elke scène en elk kledingstuk staat op papier. “Klopt, ik houd van overzicht”, bevestigt regisseur Egbertzen. “We hebben tegenwoordig de techniek (spreadsheets) om het allemaal strak in kaart te brengen. Zo weet elk team wat het moet doen.”

Van donderdag 31 maart tot en met 3 april 2022 kunt u weer genieten van de nieuwe voorstelling en, zoals de titel al doet vermoeden, speelt de tijd een grote rol in deze productie. “We blijven dit jaar bij Toon en Stien van ’t Moddergat op de boerderij. Ze willen dit keer de varkens van de hand doen. Verder zijn er meerdere dorpsgenoten die zich graag willen omscholen, maar tot wat? Wij houden ons tijdens de nieuwe voorstelling weer vast aan ons geliefde Twentse dialect. Maar, ook als je het Twents niet zo goed onder de knie hebt, kun je het verhaal goed volgen, hoor!” benadrukken Jeanette en Gerrit in koor.

Nieuwe voorstelling in vertrouwd Twents dialect


www.twentstheater.com

www.lindameijer.nl