Hans van den Broek en Hans Beerens zijn de twee initiatiefnemers voor de goed bezochte lezing in Museum Hengelo.
Hans van den Broek en Hans Beerens zijn de twee initiatiefnemers voor de goed bezochte lezing in Museum Hengelo. Foto: Picasa

Aandacht voor Hengelose helden

Algemeen

We gaan weer in rap tempo naar de periode van herdenken; rond april en mei worden landelijk en lokaal de nodige activiteiten gehouden om hierbij stil te staan. Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is eens te meer duidelijk dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn. Maar ook dat wij als mens een grote capaciteit hebben om dingen te overwinnen, zoals de dappere Oekraïners die vechten voor hun vaderland. In eigen land herdenken we de komende tijd de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hierbij is er ook de nodige aandacht voor het verzet.

HENGELO - Vorige week dinsdag was het Auditorium van Museum Hengelo goed gevuld met belangstellenden. Jong en oud kwam voor een bijzondere lezing, waarbij twee relatief onbekende maar niet vergeten Hengeloërs centraal stonden. Verzetsstrijders Willem Wilmink en Henri Moquette. Zij verdienen nu, ruim tachtig jaar later, de nodige aandacht. Hun verhalen zijn belangrijk om te vertellen.

Hans van den Broek, geboren in Hengelo, cultuurwetenschapper en oud conservator van Museum Hengelo, had samen met Hans Beerens van ‘Studio Beerens’ een presentatie voorbereid over deze twee vergeten Hengelose verzetsstrijders, Willem Wilmink uit de Mr P.L. Troelstrastraat en Henri Moquette uit de Frans Halsstraat. Voor velen van de aanwezigen waren de verhalen over deze twee verzetsstrijders onbekend. Twee Hengelose huisvaders die ieder op een zeer bijzondere wijze betrokken waren in het vroegere verzet in de Tweede Wereldoorlog. Dat de verhalen nu tachtig jaar geleden nog steeds in de belangstelling staan mag duidelijk zijn.

Door de jaren heen is er door hen en anderen regelmatig aandacht gevraagd voor de onbekende verhalen uit de Hengelose oorlogsgeschiedenis. Zo kon men in Hart van Hengelo het verhaal lezen van de drie verzetsstrijders die vochten bij de toenmalige IJsselcentrale. Theo van Loon, Frank Santman en Dolf Nijhof. En met succes.

De Hengelose geschiedenis verdient echt meer aandacht

Hier komt nu ook het verhaal bij over de verzetsgroep uit de Leusveenweg in Hengelo 1940-1945. Het verhaal van de broer van Benten Have, waarover wij binnenkort verslag doen in deze krant. Het is ook mijn hoop dat de gemeente Hengelo in gesprek zal gaan met de mensen die een eerbetoon willen geven aan Willem Wilmink en Henri Moquette. Om te kijken hoe deze verzetsstrijders publiekelijk geëerd kunnen worden voor hun heldendaden.

door Martin Meijerink

Er is veel aandacht én interesse voor de lokale oorlogsverhalen van Hengelo. Zo blijven deze verhalen levend.
Pen