BurgerBelangen met inwoners in gesprek.
BurgerBelangen met inwoners in gesprek.

‘Wij zijn partij voor alle Hengeloërs’

Algemeen

In gesprek met Han Daals, lijsttrekker van BurgerBelangen Hengelo over de verkiezingscampagne. 

“Toen we vorig jaar het verkiezingsprogramma schreven en het campagneplan maakten, beheersten de coronamaatregelen nog volop het nieuws, was het kabinet nog steeds niet geformeerd en was sprake van meer en meer verharding in de maatschappij en de politiek, met weinig vertrouwen in de overheid” aldus Han Daals. “Met dat beeld gingen we de campagne in. Het zoeken naar een centrale boodschap bleek een hele uitdaging. BurgerBelangen is niet links of rechts georiënteerd, en is ook niet gebonden aan landelijke richtlijnen. We hebben daarom niet één centrale boodschap maar gaan voor maatwerk voor Hengelo. Iedere wijk is daarbij uniek en kent haar eigen zorgen en mogelijkheden. Dat zie je ook terugkomen in de verschillende slogans op onze posters die meerdere standpunten laten zien, en in onze wijkgerichte aanpak. Fiets een rondje door Hengelo en je krijgt een redelijk compleet beeld waar wij voor staan en voor gaan,” aldus Han Daals. 

Uit de stemwijzer blijkt dat BurgerBelangen goed scoort als partij in het midden. Veel Hengeloërs komen dan ook uit bij BurgerBelangen als ze de stemwijzer invullen. Hoe verklaart Han Daals die score?

“Wij zijn altijd al een partij voor alle Hengeloërs geweest en zullen dat ook blijven. Wij zijn niet van de extreme standpunten en weten dat je meer bereikt voor Hengelo door goed te gaan samenwerken met andere partijen en daarbinnen onze visie te laten horen. Dat wil niet zeggen dat we niet voor veranderingen zijn, integendeel. Maar dan wel veranderingen die bijdragen aan een gezond woon- en werkklimaat, aan een veilige leefomgeving en die rekening houden met de kwetsbare inwoners. Iedereen moet meekunnen met de veranderingen en als het tegenzit moet er een vangnet zijn”.

Als lokale partij krijg je geen overheidssubsidie zoals bij de landelijke partijen. Hoe komen jullie aan de middelen voor de verkiezingscampagne?
“Inderdaad krijgen lokale partijen geen subsidie van de rijksoverheid. Ten opzichte van de landelijke partijen staan wij op dat gebied op achterstand. We hebben een beperkt budget dat door de (raads)leden beschikbaar is gesteld en moeten dus heel goed nadenken hoe je met de beperkte middelen toch zoveel mogelijk mensen kunt bereiken. Wij worden overigens ook niet gesponsord door lokale bedrijven en dat maakt ook dat wij onafhankelijk kunnen zijn en blijven in de keuzes die we maken voor de inwoners van Hengelo. Gelukkig gaan er geluiden in de Tweede kamer om ook de lokale partijen extra subsidie te geven, dat zou wel zo eerlijk zijn”.

Door de enorme prijsstijgingen zal de armoede gaan toenemen en komen meer mensen in de schulden. Hoe moet de gemeente Hengelo zich daarop voorbereiden?

“De gemeente is het loket waar mensen die het meest geraakt worden ook direct geholpen moeten worden. We moeten daarom goed zicht hebben waar de nood het hoogst is en daar handelen. Kijk naar de gemeente Enschede, die nu al geld beschikbaar stelt aan de mensen met de laagste inkomens om energienota’s te kunnen betalen en niet wacht op de rijksoverheid. Snel handelen is gewenst. Kijk ook naar de wijkcentra, die moeten laagdrempelig zijn zodat ze kunnen zien waar de nood hoog is binnen hun wijk. Mensen leven nog teveel achter de voordeur maar moeten wel gehoord worden, jong en oud. Er moeten korte lijnen zijn tussen wijkcentra en gemeente. De opvang van vluchtelingen gaat ook een extra druk op de woningmarkt geven. Dus ook daar moet de gemeente samen met de inwoners en bedrijven creatieve oplossingen bedenken.” 

Is er nog iets dat je de mensen die nog geen keuze hebben gemaakt wilt meegeven?

“Tot 21.00 uur op 16 maart kun je nog stemmen, maak gebruik van je stemrecht. Zorg ervoor dat in de gemeenteraad straks mensen zitten waar je een klik mee voelt en die jouw belangen het beste kunnen behartigen. Mensen die oog hebben voor wat er speelt en wat er nodig is. Mensen die kritisch kunnen zijn en zelf ook ervaring hebben met de taken die de gemeente moet uitvoeren. Mensen die gaan voor de inhoud en die willen dat er gelijke kansen zijn voor iedereen. Die mensen vind je bij BurgerBelangen Hengelo, dichtbij en betrokken en al meer dan 35 jaar de lokale partij van Hengelo, niet gebonden aan een landelijke partij en met een sterk groeiende achterban”.

door BurgerBelangen

‘Wij zijn niet van de extreme standpunten’

Afbeelding