Voorzitter Hans van Dam bij de bocht Laan van Driene en P.C. Hooftlaan, waar in de toekomst een rotonde komt. (Foto: Linda Meijer)
Voorzitter Hans van Dam bij de bocht Laan van Driene en P.C. Hooftlaan, waar in de toekomst een rotonde komt. (Foto: Linda Meijer) Foto: Linda Meijer

Hoe verkeersveilig is Hengelo?

Algemeen

Gerard Gerrits, wethouder van onder andere Verkeerszaken van de gemeente Hengelo, heeft onlangs het werkplan van de Hengelose afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN) goedgekeurd. Dit betekent een belofte van 70.000 euro aan verkeersveilige verbeteringen en acties in 2022.

HENGELO – Gewoontegetrouw brengt de afdeling VVN Hengelo jaarlijks een werkplan uit met projecten en acties, waarvoor de gemeente een budget ter beschikking stelt. Het doel van deze vereniging, alles wat ongelukken in en door het verkeer veroorzaakt, helpen voorkomen. Daarbij is er de overtuiging, dat het veilige gedrag van waarlijk iedereen een geweldige verkeersveiligheid schept. Hans van Dam, sinds 2015 voorzitter van VVN afdeling Hengelo, is maar wat blij met dit nieuwe akkoord. “De verkeersveiligheid in Hengelo is op goed niveau, maar het kan natuurlijk altijd beter. Niet iedereen gedraagt zich veilig en niet overal gaat het er even rustig aan toe. Er doen zich altijd conflicten voor tussen het verkeer en de woonbaarheid en leefbaarheid in allerlei buurten en wijken. Daar zitten fricties tussen de veiligheid en het subjectieve gevoel van veiligheid. Het is voor iedereen lastig om met dat subjectieve gevoel om te gaan. Een ‘veilige’ stad vanwege inrichting, vereist hoe dan ook veilige gedrag van alle soorten verkeersdeelnemers.”

De gemeente gaat het budget van 70.000 euro onder andere besteden aan praktische en theoretische verkeersexamens basisonderwijs, ondersteuning verkeersouders basisonderwijs, verkeersbrigadiers, Veilig op Weg in Twente, Mijn Veilige Fiets, Rijvaardigheid en theorie voor 65+, opfriscursus Verkeerskennis en nog wat algemene projecten. Allemaal zeer zinvolle projecten, aldus Van Dam. “Naar ongelukken gemeten zijn ouderen en jonge automobilisten het vaakst bij ongelukken betrokken. Een specifiek probleem van veiligheid bij ouderen is de E-bike. Gelukkig is het aantal ongelukken met jonge kinderen aan het dalen, o.a. door de instelling van 30 km-zones. Het vergt telkens nuanceringen om niet-oplettende groepen te onderscheiden. Het SWOV verzorgt veel analyses van de verkeersveiligheid van onder andere verkeersmiddelen en leeftijdsgroepen.”

Veel binnengekomen klachten gaan vaak over de rotonde Sloetsweg/Deurningerstraat, die volgens veel gebruikers veel te krap is. Ook de bewoners van de Breemarsweg zijn ontevreden over hun straat, vooral vanuit het perspectief van een kind. “De bocht PC Hooftlaan/Laan van Driene, bij het winkelcentrum Groot Driene, is ook een bijzonder gevaarlijk punt. Gelukkig heeft dit al de aandacht van de gemeente Hengelo. Zij zijn druk bezig met de voorbereidingen om hier te zijner tijd een rotonde van te maken”, besluit voorzitter van Dam tevreden.

www.vvnhengelo.nl

Linda Meijer

Ouderen met e-bikes veroor-zaken veel ongelukken

www.lindameijer.nl