Herbert Capelle, lijsttrekker Hengelose Burgers.
Herbert Capelle, lijsttrekker Hengelose Burgers. Foto:

'Zonder eigenbelang meebeslissen'

Op woensdag 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In deze rubriek stellen wij elke week lijsttrekkers van Hengelose politieke partijen aan u voor. Deze keer: Herbert Capelle, lijsttrekker van Hengelose Burgers.

Wat vind je het mooiste stukje Hengelo en wat maakt dat de mooiste plek?

Herbert Capelle: “Het Industrieplein staat symbool voor het erfgoed van onze stad, maar het vertelt ook het persoonlijke verhaal van mijn Hengelose roots. Wat heeft Hengelo op deze plek veel beleefd en te bieden. Was de spoorlijn er niet geweest dan was Hengelo geen metaalstad geworden, maar een dorpje gebleven. Dan was ik niet geboren, want mijn grootouders zijn elders uit de provincie naar de destijds snelst groeiende gemeente gekomen om de handen uit de mouwen te steken. Het Vereenigingsgebouw waar mijn ouders hun eerste date hadden, het Skatepark met de kletterende skateboardgeluiden, muziektempel Metropool, de wederopbouwkunst aan het MTS gebouw. Zoveel aanknopingspunten. Leentje, mijn moeder, leerde lopen langs de Langelermaatweg, uitkomend op dit plein. De stoet aan jongeren die iedere ochtend naar de imposante Gieterij loopt richting hun toekomst, het verleden doorkruisend, veilig, ongehinderd, in vrijheid.”


Waarin onderscheidt jouw partij zich het meest van de andere politieke partijen?

“Onze naam zegt het al; wij zijn Hengelose Burgers en geen partij, maar een groep burgers die zonder eigenbelang mee willen beslissen over zaken waar we ongerust over zijn, als onafhankelijke raadsleden. Wij gaan onze inwoners vertegenwoordigen in plaats van een partij, de regering, de wethouders of de gemeente. Dat laten we over aan anderen. Onze standpunten zijn de standpunten van de burgers die wij vertegenwoordigen, want wij zijn die burgers. Dat gaan we vier jaar lang doen en niet nu even tijdens een campagne. Deze stad gaan we verder helpen met goede ideeën en de nieuwe energie van open- en eerlijkheid. Met kandidaten die verstand van zaken hebben.”

'Deze stad gaan we verder helpen met goede ideeën'


Wie zou je graag een compliment geven en waarom?

“Leo Janssen, medeoprichter van Hengelose Burgers verdient een grote pluim, omdat hij zich gedurende een lange periode belangeloos heeft ingezet voor de burgers, als volksvertegenwoordiger pur sang. Onterecht werd hij verguisd door politieke tegenstanders, maar hij heeft zijn rug recht gehouden. Nu hij met pensioen gaat nemen wij het stokje over. We doen het wel op onze eigen manier, maar het concept onafhankelijke raadsleden is niet meer weg te denken uit Hengelo. Het is de manier waarmee de belangen van Hengelose burgers het beste gediend zijn. Dat betekent geen dingen er doordrukken. Deze stad gaan we verder helpen met goede ideeën 


Waar wil je over vier jaar trots op zijn?

“Ik wil Hengelo trots laten zijn op de stad die ooit beroemd was om het handelsmerk ‘Made in Hengelo’. Naast innovatie en techniek is het aanbod van onderwijs, sport, entertainment en cultuur belangrijk in een stad waar we de dingen fatsoenlijk en met inspraak willen regelen. Ik hoop daarom dat de Stork bibliotheek weer teruggeven wordt aan de Hengelose gemeenschap, want dat is een culturele erfenis. En wat dacht je van de komst van een internationaal topmuseum in de oude Stork fabriekshallen wat Hengelo echt op de kaart gaat zetten, hier recht tegenover het Industrieplein? Maar trots zal ik vooral zijn als inwoners veilig kunnen leven en wonen in een betaalbare woning, in een stad waar we elkaar voorthelpen en opzoeken.”




Herbert Capelle
Hengelose Burgers 
www.hengeloseburgers.nl 
Ongehuwd
HBO Docent



 'Wij zijn Hengelose Burgers en geen partij'


'Leo Janssen, medeoprichter, verdient een grote pluim'

Afbeelding