Viersprong Thiemsbrug, het drukste punt van Twente in 1960.
Viersprong Thiemsbrug, het drukste punt van Twente in 1960. Foto:

Thiemsbrug

Deel 48 - De eerste indruk van deze foto zal ongetwijfeld zijn 'wat een verkeersdrukte'. In dit korte bestek is het moeilijk om alles uit te leggen, maar ik zal mijn uiterste best doen de afstand van 1960 tot nu te overbruggen.

Zoals gezegd de foto is gemaakt in 1960. De plaats is de Thiemsbrug met een viersprong. Rechts ingang Bornsestraat, links Burgemeester Jansenstraat, rechtdoor Deldenerstraat en op de voorgrond de Oldenzaalsestraat. Uit tellingen destijds bleek dat dit kruispunt het drukste punt was in Twente door de samenvloeiing van wegen. De tellingen wezen uit dat ongeveer 6.000 voertuigen per 24 uur dit punt passeerden.

U ziet linksonder een agent van de verkeerspolitie staan. Deze moest ingrijpen wanneer het verkeer uit de hand liep. Ook ziet u dat de fietsers uitwijken voor de vrachtwagen waarop Joy op de achterklep aanwezig is. Oorzaak hiervan is dat het verkeer van rechts voorrang heeft, dit alles gaf natuurlijk oponthoud. De twee autobussen vormen de hoofdmoot, dit waren bussen die onder andere arbeiders van Holland Signaal naar Borne vervoerden, want het is 17.15 uur einde werktijd. Dit zijn bussen van de TET, Twentsche Electrische Tramweg op het traject Enschede, Delden, Borne, Goor, Oldenzaal. Als je na Haaksbergen verder wilde bijvoorbeeld naar Groenlo of Winterswijk stapte je in Haaksbergen over.

Wij beginnen links op de foto om ons te oriënteren. Mijn beschrijving zal voor de zestigplussers onder u ongetwijfeld veel herinneringen oproepen. Café Smithuis (met de bijnaam n'Broen) op de hoek van de Burgmeester Jansenstraat. Dit café deed goede zaken tijdens marktdagen en vooral tijdens de veemarkt die eens per 14 dagen gehouden werd. Naast Café Smithuis is Smederij Koopman te zien. Die vestigde zich hier reeds in 1876. Een goed gekozen plaats aan een doorgaande weg van Borne, Delden, Oldenzaal en Enschede. Het vervoer geschiedde in die tijd in hoofdzaak per paard en wagen. Er was vaak een hoefijzer van het paard of een ijzeren band om het wiel van de wagen nodig. Smederij Koopman bleef hier vier generaties lang tot 1960. In verband met de bouw van het stadhuis, wegverbreding, enzovoorts vertrok men naar de Marskant. De hoge panden erachter zijn nog nog aanwezig. Innocent, Slagerij van Gelder en het Lambooij zijn duidelijk zichtbaar aan de Langestraat.

Rechts zien wij mensen het verkeer rustig bekijken. U moet bij dit alles goed bedenken dat omstreeks 1960 de welvaart iets begon aan te trekken. De gewone man kon zich een kleine auto veroorloven, de handel nam toe wat vooral in het dagelijks verkeer tot uitdrukking kwam en dat was interessant om te bekijken op het drukste punt in Twente.

Rechts zien wij een gebouw dat in die tijd nog dienst deed als leerschool van Holland Signaal. Na vertrek van Signaal, zaten daar Garage Kempers en nog weer later Kijkshop. Ook ziet u rechts een man op een bankje zitten. In die tijd was het zo dat wanneer je AOW had, het klaar was. Je was gepensioneerd en er werd niet verwacht dat je nog iets deed. Nu zoveel jaren later denkt men daar geheel anders over. Het devies is nu blijf actief, wandel, pas op je kleinkinderen want je zoon of dochter werkt, laat de geraniums maar verdorren.

Interessant is het verkeer op het plein te bekijken. Eerst de wagen rechts met Joy erop. Deze was van frishandel Stegeman, gelegen aan de Kotmansweg. Een aantal Volkswagentjes die na zoveel jaren nog hetzelfde model hebben. Alleen de achterruit, wat in het verleden een soort brilletje was, is nu voor de veiligheid een groter raam geworden. U ziet de fietsers tussen de auto's voortbewegen, dat kon toen heel goed, alles was nog niet zo jachterig. De fietsers hadden in die tijd op een rotonde nog geen aparte baan.

Reeds een groot aantal jaren vraagt het Historisch Museum zich af waar de naam Thiemsbrug vandaan komt of ontstaan is. Het vermoeden is namelijk dat een inwoner die hier woonde de naam Tiemen droeg. De Drienerbeek welk bij de Ariënsschool Wemenstraat tevoorschijn komt, loopt onder de parkeergarage, Albert Heijn en onder Thiemsbrug door en komt bij de Heemafstraat weer tevoorschijn. De Berflobeek voegt zich bij de Drienerbeek aan de Bankastraat en samen gaan ze dan richting Borne.

U ziet een verklaring van Thiemsbrug is wel voor handen. Vraag blijft, is deze historie juist? Mocht een lezer een betere historische verklaring in huis hebben, houd ik mij aanbevolen. Het moet geen geschiedkundige vervalsing zijn, daar koop ik geen eieren voor. We kijken nog eenmaal naar de mierenhoop op de Thiemsbrug en moeten constateren dat wij er in onze welvaart wel bij varen.


Tot een volgende keer,


Marinus van Rooy