Gezellig met elkaar quilten. De groep van Nivon is echter uitgedund. Ze hopen op aanwas nu de coronamaatregelen zijn versoepeld.
Gezellig met elkaar quilten. De groep van Nivon is echter uitgedund. Ze hopen op aanwas nu de coronamaatregelen zijn versoepeld.

Patchworkgroep pakt draad weer op

Algemeen

HENGELO - De patchworkgroep van het Nivon pakt de draad weer op na de lockdown. Maar er zijn leden afgehaakt. Nu hopen de liefhebbers van deze hobby op nieuwe belangstellenden. 

Patchwork is voor menigeen een leuke hobby. Voor tal van vrouwen is het een alleraardigst tijdverdrijf. Bij het Nivon in Hengelo is zelfs een patchworkgroep actief. Maar de laatste twee jaar is daar de klad ingekomen. Meerdere vrouwen zijn afgehaakt tijdens de lockdowns. “Maar nu komen we weer bij elkaar.  We zouden de patchworkgroep graag willen uitbreiden. Samen patchworken is leuk. Maar het sociale aspect is het belangrijkst”, zegt Remke Veerling van de patchworkgroep.

Al tal van jaren komen in de even weken patchworkliefhebbers op maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur bij elkaar in het Nivon-gebouw aan de Lodewijkstraat. “Deze groep bestaat al heel lang. Tot de uitbraak van het coronavirus ging het prima. Meestal waren we met tien vrouwen. Het is leuk samen met elkaar te quilten, zoals patchwork ook wel wordt genoemd. Je praat ook met elkaar over deze hobby. Het is geen cursus, maar nieuwe belangstellenden zijn ook welkom. Patchwork is gemakkelijk om te leren.”

Tot twee jaar geleden was er geen vuiltje aan de lucht. Af en toe stopte iemand, maar er was ook wel aanwas. Doorgaans zijn het vrouwen op leeftijd, die het Nivon-gebouw binnenstappen om te gaan quilten. “Mannen zijn ook welkom, maar die zien we niet.”

Na de uitbraak van de pandemie waren er echter nog amper bijeenkomsten in het Nivon-gebouw. “Via de app en mail wisselden we nog wat nieuwtjes uit. Ook kwamen enkele deelnemers nog bij elkaar thuis om te quilten. Maar van de groep in het Nivon-gebouw bleven er niet veel over. We zijn nog maar met ons vieren.”

Nu is de lockdown opgeheven. Daarom wil Remke Veerling graag de draad weer oppakken. “We gaan weer beginnen. De eerste keer quilten we bij mij thuis, maar het liefst komen we weer bij elkaar in het Nivon-gebouw. Met een groep van vier is dat eigenlijk te weinig. Daarom hopen we op nieuwe belangstellenden. Ik geloof dat er in Hengelo zeker vrouwen zijn, die te lang alleen thuis hebben gezeten en graag weer eens mensen willen zien. Als dat kan met een gezamenlijke hobby, dan schept dat meteen een band.” 

Belangstellenden hoeven overigens niet alleen uit Hengelo afkomstig te zijn. Ook vrouwen uit omliggende plaatsen zijn welkom. “Ik weet niet waar soortgelijke patchworkgroepen als hier in Hengelo al actief zijn. Maar als er in hun woonplaats geen groep is, kunnen ze vanzelfsprekend hier meedoen.” De deelname is gratis. “Maar we zijn wel een onderdeel van het Nivon. Het koffiegeld is voor deze organisatie tijdens de patchworkmiddagen. Contributie hoeft er in het eerste jaar niet betaald te worden. Pas na een jaar worden deelnemers lid van het Nivon.”

www.hengelo.nivon.nl/patchwork

Afbeelding