Martine Hofstede: "Het is niet niks, een overlijden van een dierbare.'' (Foto: Jeleukstefoto.nl)
Martine Hofstede: "Het is niet niks, een overlijden van een dierbare.'' (Foto: Jeleukstefoto.nl) Foto:

Martine Hofstede van kapster naar uitvaartbegeleidster: 'Vernieuwend'

Martine Hofstede (45) heeft een switch gemaakt: van allround ambulant kapster naar uitvaartbegeleidster. Daarbij heeft ze haar onderneming ‘La Vie’ genoemd.


De verschillen met het kappersvak zijn volgens Martine helemaal niet zo groot. Het sociale aspect is in beide beroepen sterk aanwezig. “Je moet kunnen luisteren, aanvoelen wat mensen willen en advies geven over wat er allemaal mogelijk is. Ik zie daarin echt wel overeenkomsten met het kappersvak”, aldus Martine.


Oplossingen

Al langere tijd speelde het idee om iets in de uitvaartbegeleiding te gaan doen. Toen haar moeder in het begin van de coronatijd in 2020 overleed, wist ze met haar familie toch een warm en passend afscheid te organiseren. "Door te denken in oplossingen was er ondanks beperkende maatregelen toch van alles mogelijk. Ik denk dat daar ook mijn kracht ligt. Ik kijk vooral naar wat er wél kan."
Martine wil graag vernieuwend zijn. "Het is niet niks, een overlijden van een dierbare. Maar mensen denken toch vaak dat het op de traditionele manier moet verlopen: zwarte auto, standaard kist, koffie en cake… Er zijn zulke prachtige mogelijkheden om een uitvaart meer persoonlijk, uniek en passend te maken.”
Nadenken over hoe een uitvaart moet verlopen, gebeurt vaak pas als de persoon al overleden is volgens haar. Maar hoe zinvol is het om het daar al op voorhand over te hebben? Daarom houdt Martine ook wensgesprekken. Bij zo'n gesprek kunnen allerlei vragen omtrent een uitvaart beantwoord worden, maar vooral ook daarbij horende wensen kenbaar worden gemaakt. "Een wensgesprek geeft zowel voor de persoon in kwestie als voor de nabestaanden toch vaak rust. Hoewel het niet altijd makkelijk is om over de dood te praten, weet ook iedereen dat het een keer gaat gebeuren. Hoe waardevol is het dan om aan de wensen van een overledene te kunnen voldoen. Op die manier wordt zo'n dag niet ervaren als een zwarte dag, maar juist als één met een gouden randje”, zo zegt Martine. Een wensgesprek is gratis en vrijblijvend aan te vragen.


Roeping
Hoezeer ze het kappersvak misschien ook gaat missen, Martine voelt het als een roeping om aan de slag te gaan als uitvaartbegeleidster.

La Vie Uitvaartbegeleiding is 24/7 bereikbaar. Voor meer informatie stuur een e-mail naar info@uitvaartbegeleiding.nl of bel met 06-21970570.

 Zie ook de website

www.lavieuitvaartbegeleiding.nl