Studenten van het ROC Twente hebben een dieptemeting verricht in de vijver bij de Bataafse Kamp in Hengelo.
Studenten van het ROC Twente hebben een dieptemeting verricht in de vijver bij de Bataafse Kamp in Hengelo.

Dieptemeting studenten ROC opmaat naar waterspektakel in Bataafse Kamp

Algemeen

HENGELO - Studenten van het ROC Twente, afdeling infrastructuur hebben, onder leiding van docent Eric Hoek, een dieptemeting verricht in de vijver bij de Bataafse Kamp in Hengelo.

Deze meting werd gedaan om de plaatsing van een waterorgel in de vijver mogelijk te maken.

Het was een bijzondere opdracht voor de studenten van het ROC. Ze mochten met een bootje de vijver op en via nauwkeurige metingen werd de diepte tot op de centimeter nauwkeurig vastgesteld.

Het was voor deze eerstejaars studenten ook een speciale gebeurtenis, omdat het om een meting ging die ze nog niet eerder hadden uitgevoerd.
Deze meting was de opmaat tot vervolgactiviteiten -in en rondom de vijver- met als te verwachten eindresultaat een waterspektakel.

De meting werd verricht om het waterorgel, dat tussen 2015 en 2019 te bewonderen was in de vijver bij het FBK-stadion, een nieuw onderkomen te geven. Door de herinrichting van het plein voor het FBK-stadion, was er geen plek meer voor het waterorgel en kwam het op het droge te liggen.

‘’Het was nog niet zo eenvoudig om het waterorgel elders in de stad te herbouwen’’, zo laat de school weten. ‘’FC Twente Scoren in de wijk, de toenmalige eigenaar van het waterorgel, voerde regelmatig gesprekken met de verantwoordelijke ambtenaren, maar dit resulteerde echter niet in de gewenste nieuwe plek. Na jaren van overleg en nadat verschillende mogelijkheden besproken werden, kwam tenslotte in 2020 het verlossende woord. Het waterorgel zou een nieuwe plek krijgen in het park Bataafse Kamp.’’

Inmiddels was FC Twente Scoren in de Wijk niet meer de eigenaar van het waterorgel, maar had men deze overgedragen aan de - speciaal voor dit doel opgerichte - Stichting waterorgel. ‘’Het bestuur van de Stichting werd in juni 2020 volledig verantwoordelijk voor de herplaatsing van het waterorgel. Het zal niemand verbazen dat dit een hele opgave zou zijn. Van 2016 tot 2022 had het waterorgel immers op het droge gelegen. Dit was funest voor een groot aantal van de gebruikte pompen. Van de 72 pompen bleken er, na een gedegen controle, nog maar 31 te gebruiken. Aanvulling tot minimaal 54 pompen was noodzakelijk.’’

Er is nog wel sprake van een tekort van 20.000 euro op een begroting van ruim 250.000 euro. ‘’Maar de verwachting is dat dit tekort door het aantrekken van extra sponsoren gedicht zal worden’’, zo laat de woordvoerder weten.