Sebastiaan van der Pal: ''Voor mij is het skatepark de mooiste plek van Hengelo.''
Sebastiaan van der Pal: ''Voor mij is het skatepark de mooiste plek van Hengelo.''

D66: ‘Open staan voor andere meningen’

Algemeen

De gemeenteraadsverkiezingen vinden op woensdag 16 maart plaats. In deze rubriek stellen wij elke week lijsttrekkers van Hengelose politieke partijen aan u voor. Deze keer: Sebastiaan van der Pal, lijsttrekker van D66.

Wat vind je het mooiste stukje Hengelo en wat maakt dat de mooiste plek?
Sebastiaan van der Pal: “Voor mij is het skatepark de mooiste plek van Hengelo. Ik vind dit het perfecte voorbeeld van een groep die zich ergens keihard voor heeft ingezet en die samen iets moois heeft bereikt. De plek zelf is functioneel, groen en brengt leven en verbinding. Dat maakt het zo mooi; het skatepark is voor iedereen. Deze plek klopt echt bij hoe ik naar Hengelo kijk.”

Waarin onderscheidt jouw partij zich het meest van de andere politieke partijen?
“We zijn een progressieve partij en dat laten we ook zien. Lokaal willen we echt stappen maken. Dat betekent ook dat we moeilijke en ongemakkelijke discussies niet uit de weg gaan. We durven deze juist aan te gaan, stellen kritische vragen en leggen ons standpunt uit. Maar wij proberen ook om andere partijen dichter bij elkaar te laten komen. Dat doen we door niet krampachtig vast te houden aan onze standpunten. Sommigen zeggen dat we te veel meedraaien met anderen, maar zo is het niet. Het is een teken van kracht om open te staan voor andere meningen. We zullen het toch samen moeten doen in Hengelo.”

Wie zou je graag een compliment geven en waarom?
“Dat vind ik makkelijk, dat is Brigiet Schoemaker. Zij is mijn ‘ondernemersbuurvrouw’. Ik heb veel ontzag voor haar. Zij toont zich in de coronacrisis kwetsbaar, maar tegelijkertijd gaat ze niet bij de pakken neerzitten. Brigiet heeft allerlei initiatieven voor de binnenstad bedacht en zet zich hier volledig voor in. Het mooiste is dat ze dit doet omdat ze het belangrijk vindt. De eer krijgt ze zelden.’’

‘’Daarnaast is Brigiet ook betrokken bij de Hengelose politiek. Naast haar drukke leven komt ze ook in de raad altijd goed voorbereid en beslagen ten ijs. Daar heb ik heel veel respect voor. Chapeau!”

Waar wil je over vier jaar trots op zijn?
“Het eerste waar ik met trots op terug wil kijken over vier jaar is als we meer verbinding hebben weten te creëren in Hengelo. Je ziet de samenleving steeds meer polariseren en verharden. Ik hoop dat we deel gaan uitmaken van de coalitie om ook als verbindende partij te kunnen optreden. We kunnen bijvoorbeeld kunst en cultuur inzetten om tot meer verbinding in de stad te komen.’’

‘’Daarnaast willen we over vier jaar serieuze stappen hebben gemaakt met een aantal grote dossiers. Bij duurzaamheid ligt er een enorme opgave, maar die kunnen we niet alleen lokaal oppakken. We moeten ook regionaal samenwerken. Daarnaast kunnen we niet meer in periodes van vier jaar denken, maar moeten we een langetermijnvisie creëren. Ook op gebied van jeugdzorg moet er veel verbeteren. Wij willen sterke en weerbare kinderen die in een veilige omgeving opgroeien. Want: beter sterke kinderen dan gebroken volwassenen moeten repareren.’’

‘’Onze partij wordt vaak gezien als een landelijke partij, die ook lokaal een afdeling heeft. Mensen denken dat we doen wat ons landelijk wordt opgelegd. Zo zit het helemaal niet. Ik zie ons juist als een lokale partij die óók regionaal en landelijk kan denken. We hebben contact met landelijke politici en we werken samen met alle fracties in Twente. Deze verbinding is belangrijk omdat grote vraagstukken niet slechts een lokaal probleem zijn. Denk aan afvalverwerking of duurzaamheid. Ik hoop dat we die verbinding kunnen laten zien.”