Marie-José Luttikholt: ''Wij maken als PvdA het individuele verschil.''
Marie-José Luttikholt: ''Wij maken als PvdA het individuele verschil.''

PvdA: ‘We zorgen dat iedereen kan wonen’

Algemeen

HENGELO - De gemeenteraadverkiezingen vinden op woensdag 16 maart plaats. In deze rubriek stellen wij elke week lijsttrekkers van Hengelose politieke partijen voor. Deze keer: Marie-José Luttikholt, lijsttrekker van de PvdA.

Wat vind je het mooiste stukje Hengelo en wat maakt dat de mooiste plek?
Marie-José: “Ik heb gekozen voor de Burgerzaal in het stadhuis. Ik vind dat we een heel mooi nieuw gemeentehuis hebben, waarbij het oude gedeelte van het gebouw met heel veel respect is gerenoveerd. Het mozaïek is prachtig in ere herstelt. Het is zo jammer dat de inwoners het nog niet hebben kunnen zien. Want zoals de naam al zegt is de burgerzaal een plek van de inwoners om elkaar te ontmoeten. Dit is het huis van de democratie en daarmee ook het huis van onze inwoners.”

Waarin onderscheidt jouw partij zich het meest van de andere politieke partijen?
“Wij maken als PvdA het individuele verschil. De gemeente maakt beleid voor iedereen, maar daar vallen mensen in sommige gevallen buiten. Als PvdA durven we onze nek uit te steken om te zorgen dat ook die mensen mee kunnen komen. Dat is voor ons het belangrijkste. Een voorbeeld is ons armoedebeleid. Dit beleid is in Hengelo eigenlijk heel mooi, maar ook daar vallen nog inwoners buiten de boot. Wij willen óók die mensen helpen door iedereen gelijke kansen te geven. Daarna is het aan hen om die kans te grijpen!’’

‘’Met ons Hengelose ombudsteam hebben we laagdrempelig contact met de inwoners. Als er problemen zijn wordt het team daar van op de hoogte gesteld. Mochten problemen vaker voorkomen komen dan gaan wij als partij kijken of we daar lokaal, regionaal of zelfs landelijk iets mee kunnen. Die korte lijnen met de inwoners en de politiek maken ons krachtig.”

Wie zou je graag een compliment geven en waarom?
“Ik kan kiezen voor één persoon, maar ik kies voor alle stille Hengeloërs. De mensen die – zeker de afgelopen twee coronajaren – omkijken naar hun buren of iets leuks en kleins organiseren. Deze mensen zorgen voor het gemeenschapsgevoel en de samenhang. Ze doen dit in de luwte en de schaduw, omdat het voor hen zo gewoon is om om te kijken naar anderen. In Beckum zie je dat gemeenschapsgevoel ook heel mooi terug. Mensen die samen plannen maken en ideeën uitwerken. Hoe ze het daar samen doen, dat vind ik fantastisch. Daarom verdienen zij allemaal een compliment!”

Waar wil je over vier jaar trots op zijn?
“Dat we zorgen dat iedereen kan wonen, want wonen is een recht. Dat betekent dat er genoeg betaalbare koopwoningen en sociale huurwoningen moeten zijn in Hengelo.’’

‘’Ik ben trots als iedereen dezelfde kans krijgt ongeacht in welk gezin je bent geboren. Opgroeien in armoede zou niet moeten betekenen dat je niet dezelfde kansen krijgt als andere kinderen. En daar moeten we als overheid zorg voor dragen.’’

‘’Over vier jaar willen we in elke wijk een buurthuis dat ook echt voelt als een buurthuis. Een plek waar je terecht kunt voor alles: ontmoeting, zorgen en vragen. Daarnaast zou het ook een plek moeten zijn waar jongeren terecht kunnen. Zij hebben het in de coronatijd ontzettend zwaar en daar maak ik me veel zorgen om. Jongeren zijn onze toekomst en we moeten ze beter ondersteunen. Want samen maken we Hengelo!”