In de foyer van de Hengelose Schouwburg - Gido's dagelijkse werkplek - toon hij trots een van zijn laatste werken (Foto: Linda Meijer)
In de foyer van de Hengelose Schouwburg - Gido's dagelijkse werkplek - toon hij trots een van zijn laatste werken (Foto: Linda Meijer)

Gido Kranenburg als creatieve duizendpoot

Algemeen

HENGELO - De in Hengelo geboren kunstenaar Gido Kranenberg mag dan zijn geboren met een lichte verstandelijke beperking, zijn creativiteit lijdt er geenszins onder. Hij zit in een dansgroep, speelt gitaar en drums, maar is toch wel het meest bekend om zijn prachtige pentekeningen en schilderijen.

Gido (30) glimlacht als ik hem vraag naar zijn beroep: “Horecamedewerker”, zegt hij bescheiden. Ondanks de vele kunstwerken die hij door de jaren heeft gemaakt, heeft hij nog steeds moeite zichzelf kunstenaar te noemen. “Ik zie het steeds meer als een hobby, omdat ik het ook zo graag doe.” 

Maar die zienswijze is onterecht. Gido is qua kunst ook zeker niet voor een gat te vangen. Hij maakt  kleurrijke acrylschilderijen, zeer gedetailleerde witte gelpentekeningen op zwart röntgenfotopapier, maar hij werkt ook veel met potloden. “Ik reken eerst alles door en maak een soort proef op een A4’tje. Van daaruit ga ik langzaam richting het grote doek voor het echte werk.”

Een van zijn wat meer recentere werk (een ode aan zijn geboortestad Hengelo) is genaamd ‘Hengelo – Toen en Nu.’ (zie foto). “Over dit potloodschilderij heb ik bijna een jaar gedaan. Alles moet kloppen, elk raam en elke gevel.”

Gido heeft ook nog een scoop voor de lezers van het Hengelo’s Weekblad. “Momenteel ben ik druk bezig met de voorbereidingen van een tweede deel van dit schilderij; het A4’tje is al klaar. Wederom met een aantal bekende Hengelose gebouwen, maar dit keer in portait/verticale stand.”

Gido woont sinds 2016 in De Peperkamp in Delden, waar hij wel zelfstandig woont, maar begeleiding ontvangt van de J.P. van den Bent Stichting. Diezelfde stichting zorgt er ook voor dat Gido elke werkdag van 9.00 tot 16.00 uur terecht kan in de Hengelose Schouwburg, waar hij, na een kop koffie met andere deelnemers/cliënten, werkt aan zijn schilderijen. “In mijn appartement heb ik ook nog een speciale tekenkamer, maar hier in de schouwburg doe ik toch het meeste werk.”

Maar Gido doet nog veel meer “Ik ben actief lid van De Denktank, die bestaat uit Art Brut kunstenaars/bestuursleden/begeleiders/vrijwilligers. Elke maand wordt een overleg gepland. Bij elk overleg is iemand de voorzitter, de notulist zorgt voor de notulen en agendapunten. Dit rouleert bij elke vergadering.” Dit denkteam bedenkt expositienamen, maakt promotiefilmpjes en levert ideeën aan voor workshops en podiumacts. “Ook speel ik graag gitaar en drums. Vroeger was ik met mijn broer Kasper jaren lid van Excelsior, maar ik heb gewoon te weinig tijd. Vanavond beginnen ook weer de repetities van onze volksdansgroep De Krekkel; er zijn gewoon niet genoeg uren in de dag”, besluit Gido lachend.

Het Internationale Art Brut Biënnale vindt dit jaar plaats van 13 tot en met 22 mei, in het oude V&D-pand te Hengelo. 

Kijk voor meer informatie op de website www.artbrutbiennale.nl