Het verduurzamen van Overijssel vergt grote collectieve investeringen. Het EFO leent nu ruim 50 miljoen euro extra om meer financieringsruimte te creëren.
Het verduurzamen van Overijssel vergt grote collectieve investeringen. Het EFO leent nu ruim 50 miljoen euro extra om meer financieringsruimte te creëren. Foto:

EFO leent 50 miljoen voor duurzame investeringen

Overijssel wil graag op termijn één van de duurzaamste provincies van de regio zijn. ''Hiervoor zijn wel brede, collectieve investeringen nodig: bij bedrijven, overheden en bij mensen thuis. Om dit verder aan te jagen bij ondernemers wil het Energiefonds Overijssel nu ruim 50 miljoen euro lenen'', zo laat de provincie weten.

Het Energiefonds Overijssel werd in 2012 opgericht door de Provincie Overijssel, met als doel om ondernemers te helpen met het realiseren van duurzame ambities. Dit doen zij door mee te helpen met het financieren van investeringen. ''De gedachte achter het fonds is dat hiermee ook investeringen kunnen gedaan in projecten die (nu nog) een verwacht laag rendement hebben, waardoor marktpartijen er niet direct zelf in durven te springen.''

Het fonds heeft sinds de oprichting ruim 277 miljoen euro aan investeringen verstrekt, maar de ambitie is nog groter. Daarom heeft het Energiefonds Overijssel een aanvraag gedaan bij de Europese Investeringsbank om 50 miljoen euro te lenen. Hiermee komt de totale financieringsruimte van het EFO op ruim 330 miljoen euro. Eerder was Overijssel ook al succesvol bij het aanboren van diverse Europese subsidies in Brussel voor dit doel.