Toerfietsers van RTC Hengelo draaien de bocht om.
Toerfietsers van RTC Hengelo draaien de bocht om.

Lustrumjaar RTC Hengelo wordt alsnog gevierd

Algemeen

HENGELO - RTC Hengelo had vorig jaar een lustrum willen vieren. De Rijwiel Toer Club Hengelo bestond namelijk veertig jaar. Maar vanwege corona ging daar een streep door. Een jaar later wil de vereniging toch iets houden. Ook hoopt de club op nieuwe leden. Want menigeen is afgehaakt tijdens de pandemie. 

RTC Hengelo heeft wel eens betere tijden gekend. Met de vereniging ging het vele jaren crescendo. Nu zit de club even in een dip. Woordvoerder Flip Nagelmaker hoopt dat dit jaar de kentering komt. Daar heeft hij ook vertrouwen in. Want de dip kan niet los van corona worden gezien. “We hebben in al die jaren veel toertochten georganiseerd. Helaas konden we vorig jaar niets doen. Dat heeft leden gekost. Begrijpelijk. Want leden betaalden contributie terwijl we niets konden organiseren. We zijn van 335 naar 215 gezakt”, zegt Nagelmaker.

Dat zijn er nog altijd aanzienlijk meer dan bij de oprichting. “Die was in 1981. RTC Hengelo is een afsplitsing van De Tubanters. Die club richtte zich meer op het wedstrijdfietsen. RTC Hengelo is een vereniging voor toerfietsers. Met 65 leden is de club 41 jaar geleden begonnen. Dat was meteen een behoorlijk aantal”, weet Nagelmaker. Toerfietsen werd steeds populairder. De club ging ook aan de slag met de organisatie van evenementen. “Zoals de Vroege Vogels Rit op Hemelvaart, de paastoertocht en de toertocht Hengelo-Hengelo Gelderland om wat voorbeelden te noemen”, zegt Nagelmaker.

De toerfietser uit Hengelo prijst de rol van de zogeheten wegkapiteins. Een eind fietsen kan iedereen. “Maar de wegkapiteins van onze club kennen in Twente de mooiste routes. Het is natuurlijk mooier om binnendoor te fietsen dan over een drukke straat. We hebben wel eens een rit waarbij we maar twee stoplichten tegenkomen onderweg.” 

RTC Hengelo heeft geen clubgebouw. De toerfietsers verzamelen zich op de parkeerplaats bij voetbalclub BWO. “Voor een hapje en drankje pauzeren we onderweg. Dat doen we meestal bij een café. Een nazit zoals bij een voetbalclub hebben we niet.”

“We willen dit jaar nog wel iets organiseren dat kan en past binnen de mogelijkheden. Het is nog niet bekend wat en wanneer we dat gaan doen. Maar we willen wel iets doen dat in het teken staat van veertig jaar RTC Hengelo. Ook al zijn we een jaar verder”, aldus Flip Nagelmaker, die zelf ook betrokken zal zijn bij de organisatie.